top of page

Receptenblog en nieuws

Frisse wortelsalade, worteltaart met rucola pesto, Coleslaw, augurken inleggen, aardappelsalade


De recepten hieronder zijn weer ideeën, waarmee je kunt variëren. De hoeveelheden en ingrediënten zijn slechts een leidraad, dus pas de recepten gerust aan met je eigen toevoegingen of wat meer of minder van het een en ander.

Volg je ons al op Instagram? Doen! Anders mis je al die mooie foto’s van gerechten die worden gemaakt.

Deze week weer de beste verse groenten voor bijvoorbeeld bij de BBQ!

Lekker, vers, gezond, snel en makkelijk, dat willen we toch allemaal? Daarom deze week ook een paar simpel en snel te maken gerechten, zoals een coleslaw van de wortel en spitskool. Perfect voor bij de BBQ of gewoon als je even niet zoveel tijd hebt.


Geniet er weer van, smakelijk en graag weer tot volgende week!



Onze suggesties met tips voor deze week:


Let op: de hoeveelheden bij alle suggesties zijn slechts een voorbeeld.

Varieer zelf met hetgeen je in huis hebt of wat je zelf lekker lijkt!



Frisse wortelsalade


Deze wortelsalade kun je heel goed in de ochtend maken en ‘s avonds of zelfs de dag erna pas eten. De wortel wordt dan iets zachter en sappiger, zalig! Er zit relatief veel dressing bij, bedoeld om de wortel zacht en sappig fris te maken, maar je kunt er dus best wat meer wortel bij doen (of andere geraspte groente) als je wil. Deze salade is heerlijk met een stukje gegrild vlees of gegrilde vis maar ook zo, als lunch bijvoorbeeld, is hij om je vingers bij af te likken. Je kunt de aardbeien ook weglaten of vervangen door gesnipperde venkel, spitskool of andere groente die je lekker vindt.


• 1 citroen

• 500 gram wortels, dun geschild of goed schoongeborsteld

• 1 sinaasappel

• 1 eetlepel balsamico azijn

• 4 eetlepels olijfolie (of half walnoot olie, half olijfolie)

• Zout en peper

Naar eigen smaak:

• bosje platte peterselie

• een bekertje sour cream

• aardbeien

Was de citroen goed en rasp de schil (pas op dat je het wit onder de schil niet mee raspt!). Pers een halve citroen en een hele sinaasappel uit en meng samen met de olijfolie, balsamico, peper en zout en eventueel de sour cream tot een dressing in een grote slakom (met een garde!)


Rasp de wortels met een grove rasp, dit kan met de hand of met een keukenmachine. Snijd de peterselie fijn, inclusief de steeltjes. Doe de peterselie en de wortel bij de dressing en schep om. Schep er vlak voordat je gaat eten eventueel stukjes aardbei door.


Worteltaart met rucola pesto


Dit is een heerlijke en verrassende combinatie, maar je kunt de recepten natuurlijk ook los van elkaar gebruiken.


De worteltaart:

• 400 gram hartig taartdeeg (uit de diepvries of zelf gemaakt)

• 500 gram wortels schoongeboend

• 3 eetlepels olijfolie

• 1,5 theelepel gemalen komijn

• 1,5 theelepel gemalen koriander

• fijngeraspte schil van een citroen

• eventueel wat citroenkruid uit d’r Moostuin

• 4 eieren

• 120 ml sour cream/crème fraiche

• peper en zout


De pesto:


• 50 gram ongezouten en ongebrande pistachenoten (of walnoten/hazelnoten/amandelen)

• 75 gram rucola

• 30 gram Parmezaanse kaas

• 1 teentje knoflook, uitgeperst

• ongeveer 75 ml lekkere, goede olijfolie


• peper en zout


Vet een taartvorm in (rond van 25 cm doorsnee of rechthoekig, kan beide). Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed de vorm ermee waarbij je het deeg iets over de rand laat hangen. Zet het deeg een uur in de diepvries. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de bakvorm met deeg uit de diepvries, leg er een vel bakpapier in en vul met steunvulling (dit kan bijvoorbeeld met rijst of met droge bonen). Zorg ervoor dat de steunvulling overal gelijkmatig verdeeld is, vooral tegen de randen, zodat het deeg niet omlaag zakt.


Bak de deegbodem 25 minuten, haal het bakpapier met de steunvulling er dan uit en bak de deegbodem nog 10 minuten. Neem de deegbodem uit de oven en zet op een rooster.


Snijd de wortels in gelijke stukken en stoom ze in 20 minuutjes gaar. Verdeel de wortels dan over een bakplaat, schep ze om met de gemalen komijn, de gemalen koriander, de citroenschil, de olie en flink wat peper en zout en rooster ze een dik half uur. Laat de wortels dan afkoelen. Zet de oven terug naar 160 graden. Pureer de wortels en neem restjes olie en kruiden van de bakplaat vooral ook mee. Klop de eieren en de sour cream/crème fraiche door de wortel. Schep het mengsel in de deegbodem en bak in 40 minuten op 160 graden totdat de vulling net gestold is.


Maak in de tussentijd de pesto door de rucola, Parmezaanse kaas, knoflook, goede olijfolie, peper en zout in een blender of keukenmachine tot pesto te malen. De noten kunnen er ook bij, maar voor wat meer “versheid” kun je de noten ook zelf fijnhakken en erna erdoor mengen of erover strooien.


Laat de worteltaart iets afkoelen en versier met de pesto en eventueel wat veldsla of waterkers. Smakelijk! Je kunt deze taart ook prima de volgende dag op kamertemperatuur eten.


De zoete aardappels


Gepofte zoete aardappels

Het is heel simpel op een BBQ met deksel. In een oven kan ook! Zorg dat je BBQ goed heet is (of je oven op 200 graden). Maak de zoete aardappels goed schoon. Laat de schil zitten en pak ze in met aluminiumfolie. Leg de pakketjes aan de zijkant van de barbecue.

Als de aardappel te dicht op het vuur ligt, kan de buitenkant namelijk al verbranden, terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Doe het deksel dicht en laat de aardappels in 20 tot 30 minuten poffen, afhankelijk van de warmte en grootte van de aardappel.


Om te testen of goed is, prik je met een vork erin. Als je vork er zonder weerstand in gaat dan is je gepofte aardappel gaar!

Snijd de zoete aardappels aan de bovenkant in en vul met bijvoorbeeld met zelfgemaakte tzaziki. Zie verderop voor het recept.

Variatie: je kunt de aardappels ook zo tussen de kolen in leggen! De schil wordt dan wel helemaal zwart, maar de binnenkant is lekker zacht. De schil eet je dan natuurlijk niet op…


Aardappelsalade

• 400 gram (zoete) aardappels

• 1 grote avocado

• 2 limoenen, goed gewassen

• bosje koriander

• 1 sjalot, zeer fijn gesneden

• 4 eetlepels olijfolie

• Eventueel een (halve) rode peper, zeer fijn gesneden


Snijd de aardappels in plakjes van een halve cm of in partjes en kook of stoom ze beetgaar. Let op dat ze niet gaarder worden dan beetgaar, dus hou het in de gaten!

Rasp de schil van de limoenen heel dun en pers de limoenen uit (rasp nooit het witte mee!).


Snijd de avocado in stukjes. Doe de avocado in een ondiepe serveerschaal en sprenkel het limoensap er meteen over heen (zodat de avocado niet bruin wordt). Schep het voorzichtig om en schep ook de limoenschil erdoor.


Meng de fijngesneden sjalot met de koriander en doe er de olijfolie en flink wat peper en zout bij en eventueel de rode peper en voeg toe aan de avocado. Doe de gaar gestoomde aardappelschijfjes er ook bij en schep alles voorzichtig door elkaar.


Deze salade kun je lauw of op kamertemperatuur eten. Je kunt de salade ook “mooi” maken door de plakjes dakpansgewijs in de schaal te leggen en de overige ingrediënten erover heen te gieten/smeren. Ook kun je er wat rucola of andere verse bladsla bij doen. Geniet en we zien de mooie foto’s wel komen!!!


De augurken


Wist je dat augurken geen smaak van zichzelf mogen hebben? De “komkommersmaak” moet bij een augurk geheel ontbreken. Zo weet je meteen het verschil tussen het gebruik van een augurk en een komkommer!


Augurken worden daarom overwegend gebruikt om in te leggen. Bijvoorbeeld in azijn of pekel. Zelf vinden we op zoetzuur het lekkerst!


Maar je kunt de augurken net als komkommer heel goed verwerken in een salade, met een lekkere dressing. Als de augurken een tijdje in de dressing liggen, dan nemen ze daar de smaak van op. Of voeg ze voor “de bite” toe aan een gerecht of op je boterham met kaas!


Augurken inleggen op zoetzuur


Hiervoor zijn een heleboel methoden en mogelijkheden, afhankelijk van wat je ervan wil maken en hoe lang je het wil kunnen bewaren. Hoe langer de augurken ingelegd worden, hoe lekker de smaak kan worden. Dan moet je het natuurlijk ook conserveren, door het bijvoorbeeld te wecken.


Maar je kunt ook heel simpel en snel een kleine hoeveelheid augurken in zoetzuur maken om na twee dagen al van te genieten.


Dit doe je zo:


1. Was de augurken goed onder stromend water en gebruik hierbij bijvoorbeeld je handen, een afwasborstel of tandenborstel om stekeltjes ervan te verwijderen. Onder stromend water spoelen deze gemakkelijk weg.


2. Leg de augurken vervolgens minimaal een hele dag (en nacht) in een zoutoplossing (water met 75 gram zout per liter, goed erin opgelost). Daarna spoel je de augurken goed af onder koud stromend water.


3. Maak een mengsel van 1/3 water, 1/3 azijn (gewone of wijnazijn, varieer zelf!) en 1/3 suiker en voeg kruiden toe zoals mosterdzaad (de hele korrels), verse rode peper (voor wat meer pit eraan!), laurierblad en stukjes gember. Hoeveel je maakt, is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je wil inleggen! Je kunt ook variëren met de samenstelling om het zoeter of zuurder te maken, als je dat lekkerder vindt. 4. Breng dit aan de kook. Laat een kleine 10 minuten koken en zorg dat de suiker helemaal is opgelost. 5. Doe dan de augurken erin en laat het afkoelen. 6. Zet het daarna in de koelkast (in een pot, bakje of gewoon in de ketel) en laat het zoetzuur in de augurken trekken. 7. Hoe langer je het laat intrekken, hoe meer smaak aan de komkommer gaat zitten. Proef maar na een dag… en na twee dagen nog eens… en na drie dagen…. Waarschijnlijk zijn ze dan al op!!!


Homemade tzaziki


• 250 gram volle Griekse, stevige yoghurt

• 3 (of meer naar smaak) teentjes uitgeperste knoflook

• augurken (of komkommers als de augurken uit het kratje al op zijn!) • versgemalen peper en zout

Varieer zelf met wat citroensap en fijn gesneden kruiden zoals bieslook, citroenkruid, koriander, munt en dille.


Was de augurken goed onder stromend water en gebruik hierbij bijvoorbeeld je handen, een afwasborstel of tandenborstel om stekeltjes ervan te verwijderen. Onder stromend water spoelen deze gemakkelijk weg.


Rasp grof of snij de augurken fijn (verwijder de zaadkern, deze is te vochtig). Of rasp een deel van de augurken en snij de rest in grove stukken, alles kan! Dep het zo droog mogelijk, bijvoorbeeld met keukenpapier.


Doe de yoghurt in een mooie kom. Meng de knoflook, versgemalen peper, zout, de augurk en de kruiden door de yoghurt. Roer er een flinke scheut lekkere olijfolie door en eventueel wat druppels citroensap en genieten maar!


Dille is het meest gebruikte kruid in tzaziki maar een of meer van de andere bovengenoemde kruiden zijn ook lekker. Wat fijngesneden munt door de tzaziki maakt het bijvoorbeeld lekker fris en koriander geeft een meer oosterse tint eraan.


De spitskool


Coleslaw


Raspen, snijden en mengen, veel meer hoef je niet te doen!


Deze lekkere coleslaw met spitskool, wortels en rozijnen is een heerlijk frisse en zoete combinatie, heerlijk voor bij de BBQ. En je kunt het makkelijk al een dag van tevoren maken en in de koeling bewaren.


Ingrediënten:

• 200 gram wortel

• ½ spitskool

• 1 eetlepel witte wijnazijn (of nog lekkerder appelazijn)

• 1 eetlepel mosterd

• 5 eetlepels yoghurt

• Rozijnen 1. Snij de spitskool in dunne reepjes en rasp de wortel of snij juliene als je dat kunt

2. Maak van de azijn, mosterd en yoghurt een dressing. Je kunt de hoeveelheden natuurlijk ook aanpassen, afhankelijk van hoeveel je wil maken…

3. Schep het door elkaar en voeg de rozijnen en een beetje versgemalen peper toe


Enjoy!


Deze salade is ook een makkelijke basis voor je eigen creatieve salade met van alles wat je nog in huis hebt of lekker vindt: Voeg noten, komkommer (of augurk!), verse kruiden, ui, honing, anijszaad, radijs, sinaasappel, appel enz. toe en maak er je eigen ding van en…. deel je foto met d’r Moostuin op facebook of Instagram!


Spitskoolrolletjes


Op veler verzoek hierbij ook het recept van Ilse Mossel van haar ‘o zo lekker uitziende’ spitskoolrolletjes, die velen voorbij hebben zien komen op Instagram.


We dagen je uit! Maak jij er ook zo’n mooie “instagrammable” rolletjes van?


Ingrediënten vulling:


• 1 puntpaprika

• 1 wortel

• 1 ui

• 2 teentjes knoflook

• Gedroogde salie of andere kruiden naar smaak

• Halve rode peper

• 200 gr Kastanjechampignons

• Handje verse spinazie

• 1 el kerriepoeder

• Zout en peper naar eigen smaak

• Half verkruimeld groentebouillon blokje/ 1tl bouillonpoeder

• Peterselie

• 200 gr gekookte rijst of 200 gr rul gebakken rundergehakt

Ingrediënten honing/mosterd mengsel: • 1 el mosterd

• 2 el honing

• Flinke scheut olijfolie

• Peper en zout


1. Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ovenschaal in.


2. Kook de rijst of bak het gehakt rul.


3. Snij de puntpaprika, wortel, ui, knoflook, rood pepertje, kastanjechampignons, verse spinazie en peterselie heel fijn.



4. Fruit de ui aan met de knoflook voeg de kerriepoeder toe, bak dit even kort mee. Voeg dan de fijngesneden groenten toe en de kruiden. Bak dit circa 5 minuten en voeg dan de gekookte rijst of rul gebakken gehakt toe, verwarm dit even mee.


5. Ondertussen breng je een grote pan water aan de kook en zet je een grote bak met koud water klaar, je gaat nu de koolbladeren blancheren.



6. Snijd de harde kern uit de koolbladeren. Breng ruim water met zout aan de kook en blancheer hierin de koolbladeren per 2 stuks tegelijk voor ongeveer 2 minuten. Schep de bladeren uit het water en leg ze in een bak koud water, laat de bladeren daarna uitlekken op keukenpapier.


7. Leg de koolbladeren op het werkblad en leg het gehakt/groentevulling erop. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan het blad op. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in een ovenschaal. Als ze niet goed gesloten blijven liggen kun je ze dicht prikken met een satéprikker.


8. Bestrijk de rolletjes rijkelijk met het honingmosterd mengsel en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten.


9. Serveer ze op je mooiste bord of schaal, pak je camera of telefoon en delen maar op Instagram of Facebook. 10. Gelukt en gedeeld? Dan mag je ze opeten, smakelijk!


Deze spitskoolrolletjes kun je heerlijk serveren met lekkere zoete aardappels en een stukje gebakken witvis.





















bottom of page