top of page

Over d'r Moostuin

Over de tuin

Samenwerking

Toen Ralph Bruls ondernemer Aschwin Gulikers ontmoette, kwam alles in een stroomversnelling. Aschwin: “Omdat we allebei van aanpakken houden, zijn we gewoon begonnen. We zijn twee personen met andere karakters en vullen elkaar perfect aan. In de praktijk is Ralph de landbouwer en ik doe het regelwerk. Ik ben heel ondernemend, kan goed prioriteren en durf risico’s te nemen. Ralph is behoudender, creatief en heeft groene vingers. Idealistisch zijn we allebei.

"Maar we kunnen dit niet alleen. Het moet een project zijn dat samen de hele gemeenschap vorm krijgt."

Inmiddels is het burgerinitiatief een stichting geworden die volledig wordt gerund door vrijwilligers. Ralph en Aschwin zijn nog steeds als vrijwilligers dagelijks betrokken bij de tuin.

De 6 groene wortels van  belevingstuin

d'r Moostuin

 

Permacultuur

Gezond

Lokaal

Educatie

Activiteiten

Sociaal

D’r Moostuin in Berg en Terblijt als gezonde ontmoetingsplek voor jong en oud

 

Bijdrage aan een betere wereld

 

Ooit was het nog een ongebruikte wei, nu is het 2500 vierkante meter grote terrein dankzij burger-initiatiefnemers Ralph Bruls en Aschwin Gulikers, omgetoverd tot een duurzame moestuin. Hun project werd na de start op 28 maart 2017 bekroond met het winnen van de "Groene Helden Stimuleringsprijs Limburg". Iets waar we nog steeds enorm trots op zijn.

 

D’r Moostuin is inmiddels een volwaardige stichting en die mensen bewust wil maken van het belang van duurzaamheid, gezond eten en biologisch tuinieren. Maar minstens even belangrijk is de functie als ontmoetingsplek voor de buurt. Niet toevallig dus dat deze moderne Hof van Eden dichtbij het verzorgingshuis en de basisschool ligt. Ralph: “Vereenzaming van ouderen greep me erg aan, evenals kinderen die alleen maar achter de computer zitten en de verbinding met de natuur verloren zijn. Daarom bedacht ik dit laagdrempelig lokale project. "

Belevingstuin

Bezoekers van D’r Moostuin kunnen groente, kruiden en fruit kopen wat door vrijwilligers vers geoogst, uitgestoken of geplukt wordt. Verser met met meer liefde krijg je het niet! De verkoop van groente is geen doel van de tuin, maar een middel om de tuin financieel in stand te houden.

Er valt van alles te beleven in d'r Moostuin. Zo is er een insectenhotel midden in een prachtige, natuurlijk aangelegde insecten-vriendelijke siertuin, staan er picknickbankjes om lekker te genieten van de natuur om je heen, zie je bijen volop aan het werk rondom de bijenkasten, zorgen de kippen en koddige loopeenden voor leven in de tuin en maken de vrijwilligers graag een praatje met je.

 

Verder zijn er zoveel mogelijk natuurlijke elementen in D’r Moostuin aangebracht zoals een waterpoel die kikkers aantrekt en houtwallen en struikenbos voor o.a. egels, omdat die op hun beurt jagen op schadelijke insecten. Zo proberen we een ecologisch evenwicht te creëren in de tuin.

Er is ook een mooie kruidentuin aangelegd met een natuurlijke kruidenspiraal en in het seizoen is de tuin aan de straatkant omringd door mooie veldbloemen, die een feest voor het oog van de voorbijgangers zijn, maar vooral voor de bijen.

 

Een speelbos waar de allerjongsten naar hartenlust hutten kunnen bouwen en in de natuur kunnen ravotten, zou het groene geheel completeren. Dit hopen we de komende jaren nog eens te kunnen verwezenlijken.

 

bottom of page