Over d'r Moostuin

Over de tuin

Samenwerking

Toen Bruls ondernemer Aschwin Gulikers ontmoette, kwam alles in een stroomversnelling. Gulikers: “Omdat we allebei van aanpakken houden, zijn we gewoon begonnen. In principe doen we alles samen maar Ralph is de boer en ik doe het regelwerk. Ik ben heel ondernemend, kan goed prioriteren en durf risico’s te nemen. Ralph is behoudender, creatief en idealistisch.”

Nadat de plannen klaar waren heeft het tweetal met raad en daad versterking gekregen van Jean Muijtjens, o.a. bekend van de zelfgeperste appelsappen en wijnbouw.

De 6 groene wortels van  belevingstuin

d'r Moostuin

 

Permacultuur

Gezond

Lokaal

Educatie

Activiteiten

Sociaal

Het groene idealisme van Ralph Bruls en Aschwin Gulikers

D’r Moostuin in Berg en Terblijt als gezonde ontmoetingsplek voor jong en oud

 

Bijdrage aan een betere wereld

 

Vorig jaar zomer was het nog een wei, nu is het 2500 vierkante meter grote terrein dankzij initiatiefnemer Ralph Bruls en ondernemer Aschwin Gulikers omgetoverd tot een duurzame moestuin. Hun project werd op 28 maart j.l. bekroond met de Groene Helden Stimuleringsprijs Limburg 2017.

 

D’r Moostuin wil mensen bewustmaken van het belang van duurzaamheid, gezond eten en biologisch tuinieren. Maar minstens even belangrijk is de functie als ontmoetingsplek voor de buurt. Niet toevallig dus dat deze moderne Hof van Eden dichtbij het verzorgingshuis en de basisschool ligt. Bruls: “Vereenzaming van ouderen greep me erg aan, evenals kinderen die alleen maar achter de computer zitten en de verbinding met de natuur verloren zijn. Daarom zocht ik een laagdrempelig lokaal project. Dat is D’r Moostuin geworden.”

Belevingstuin

Bezoekers van D’r Moostuin kunnen straks hun eigen groente, kruiden en fruit kopen door die zelf uit te steken of te plukken, verser dan vers dus. Maar er valt nog veel meer te beleven. Zo is er een insectenhotel en staan er picknickbankjes. Verder worden er zoveel mogelijk natuurlijke elementen in D’r Moostuin aangebracht zoals een waterpoel die kikkers aantrekt of houtwallen voor egels omdat die op hun beurt jagen op schadelijke insecten. Zo proberen ze een ecologisch evenwicht te creëren.

 

Binnenkort worden er ook educatieve evenementen georganiseerd zoals vlaai bakken, appelsap of jam maken, groente en fruit wecken of een snoeicursus geven. Een speelbosje waar de allerjongsten naar hartenlust hutten kunnen bouwen completeert het groene geheel.

 

Gulikers: “Op onze openingsdag, 12 april j.l., was er veel enthousiaste belangstelling uit de buurt. Zo was de jeugd samen met ouderen bezig om boompjes te planten.” Bruls, met een sprankeling in zijn ogen: “Bij ons gaat het om het pure, niet om het materiële. Als ik zo’n kind zie dat met een big smile een plantje in de grond zet, dan denk ik: dát is het!” 

 

Teksten: Pascale Bruinen