Receptenblog en nieuws

Verrassingskratje week 30-2021


De afgelopen twee weken stonden in het teken van water, veel water, te veel water… Wat een dramatische gevolgen heeft de hevige regen voor veel mensen (gehad). Vanuit d’r Moostuin leven we mee met iedereen die direct of indirect geraakt is door dit natuurgeweld. Alles is relatief, zeker nu, maar d’r Moostuin heeft het ook moeilijk met deze natte zomer. De mooie coeur de boeuf tomatenplanten die van warmte en zonlicht houden hebben alle regen niet overleefd. In de tunnel groeien de tomaten gelukkig wel goed, dus binnenkort kunnen we genieten van de smaakvolle Moostuin (snack)tomaten! Alle groenten die je deze week aantreft in het kratje kun je gebruiken voor onderstaand recept… Ook de groentes die de komende weken volgen kun je makkelijk, snel en smakelijk op deze manier verwerken! Deze week hebben we voor jullie:

  • Wortel

  • Ui

  • Venkel

  • Rode chioggia bieten

  • Gele bieten

  • Knoflook

  • Rode eikenbladsla

  • Courgette

Zomerse traybake uit d’r Moostuin De hoeveelheden van dit recept kun je aanpassen naar gelang je smaak en je voorraad!

  • 1 ui, in grove stukken

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • een bosje tijm en/of rozemarijn

  • schil van een biologische citroen, fijngeraspt

  • 2 bieten, geschild en in grove stukken

  • 2 kleine of 1 grote courgette(s), in stukken

  • een bosje wortels, geschild en in stukken

  • goede kwaliteit olijfolie

  • scheutje citroensap

  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper

  1. Verwarm de oven goed voor op 200-220 graden (boven en onderwarmte). Pak een grote bakplaat en spreid alle groente en kruiden mooi uit over de plaat. Giet er flink olijfolie overheen. De groenten moeten bedekt zijn met een dun laagje olie, maar zorg dat de groenten niet drijven in een plas olie. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en schuif de bakplaat in de oven.

  2. De eerste drie kwartier gebruik je boven en onder warmte, het laatste kwartier gebruik je de hetelucht stand en eventueel de grill. Afhankelijk van je oven zijn de groenten binnen 45 tot 60 minuten klaar. Je kunt ze warm eten maar lauw of afgekoeld, de volgende dag of zelfs twee dagen later, zijn ze ook heerlijk. Eet deze traybake met een frisse (couscous) salade of zo met wat geroosterd zuurdesem brood, met wat gebakken halloumi of…fantaseer en experimenteer maar verder😋!