Receptenblog en nieuws

Verrassingskratje week 27-2021

Ontdek deze week het rijke palet aan kleuren dat je vindt in d’r Moostuin… Okerkleurige, dieprode en violet rode bieten, dieproze bessen, lichtgroene venkel, koolrabi of spitskool, wat wil een mens nog meer?!! En deze prachtige kleuren weerspiegelen de vele smaken die d’r Moostuin rijk is. Dat zullen jullie met het verrassingskratje van deze week ervaren. Leef je uit in de keuken en laat ons vooral zien en weten wat je gemaakt hebt, want: zien eten, doet eten! Bieten citrus salade 500 gram gare bietjes naar keuze 2 eetlepels hazelnoot of walnoot olie 1 eetlepel olijfolie 3 sinaasappels, waarvan 2 in stukjes gesneden 2 eetlepels gehakte munt 150 gram ricotta of eventueel feta, verkruimeld een handje gehakte en geroosterde hazelnoten 2 teentjes gepofte knoflook Facultatief: 150 gram quinoa en wat rucola of waterkers

  1. Zorg dat je bieten iets afgekoeld zijn. Je kunt ze stomen of poffen in de oven. Poffen is handig, omdat je de knoflook tegelijkertijd kunt poffen. Gare bieten kun je rustig een dag of 3 in de ijskast bewaren, evenals gepofte teentjes knoflook. Als je teveel bieten hebt kun je ze dus rustig bewaren en de volgende dag op een sandwich doen, door een smoothie mixen of door een salade raspen. Gepofte teentjes knoflook smeer je uit over een geroosterde zuurdesem boterham met een paar druppels olie, zó lekker!

  2. Maak een vinaigrette van het sap van 1 uitgeperste sinaasappel, 2 eetlepels hazelnoot of walnoot olie, 1 eetlepel olijfolie, de gepofte teentjes knoflook (zonder schil vanzelfsprekend!) en flink peper en zout.

  3. Snijd de bieten in stukken en doe ze in een mooie schaal. Doe er de overige ingrediënten bij en hussel voorzichtig om. Zoals gezegd kun je er quinoa bij doen dan wordt het een volledige (lichte) maaltijd, restjes bulghur of couscous kan ook dus improviseer vooral met restjes! Je kan er ook een soort “carpaccio” van maken zoals op de foto, dat is vooral leuk als je gasten hebt, het oog wil soms namelijk ook wat….😄