Receptenblog en nieuws

Verrassingskratje week 25


De combinatie van warmte, regen en zonlicht heeft niet alleen ons maar ook de tuin goed gedaan en dat zul je deze week proeven in de groente en de kruiden uit d’r Moostuin! We hebben voor jullie een smaakvol, gevarieerd en goed gevuld kratje samengesteld met daarin:


  • Rode bietjes

  • Eikenbladsla

  • Bloemkool

  • Broccoli

  • Bolcourgette

  • Meiraapjes

  • Kruiden (munt, salie, citroenmelisse)


Begeef je vooral eens buiten de gebaande culinaire paden en ontdek nieuwe wegen en dus nieuwe smaken! Maak bijvoorbeeld eens een bloemkool steak gekruid met komijn, chili en gember of broccolisoep met ricotta en limoenschil… Geniet weer en laat ons vooral weten wat je gemaakt hebt😋


Bijvoorbeeld dit recept wat we voor jullie hebben gemaakt:

Mexicaans gevulde bolcourgette met fris-groene sla


olijfolie

2 bolcourgettes

1 ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

1 flinke jalapeño peper, ontzaad en fijngesnipperd

750 gram rundergehakt/vleesvervangers/deel kidney beans en deel gehakt

1 rode paprika, in stukjes

2 eetlepels tomatenpuree

2 theelepels komijn

2 theelepels oregano

2 theelepels basilicum

2,5 dl runderbouillon

2 eetlepels bloem

2 smaakvolle tomaten, ontpit en in stukjes gesneden en een bakje kleine tomaatjes, gehalveerd

2 eetlepels kappertjes, gehakt

zout en peper

facultatief: pittige kaas (geraspt)

sla naar keuze en/of rauwe spinazie

2 bosuitjes, dun gesneden

het vruchtvlees van de bolcourgette, in stukjes/bolletjes

flink koriander

cayennepeper

1 eetlepel appelcider azijn

4 eetlepels olijfolie


  1. Verwarm een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de ui zeker een kwartier met de jalapeño peper. Voeg dan de fijngesneden knoflook toe en het gehakt/de vleesvervanger. Als je een mix van kidney beans en vlees(vervanger) gebruikt houd dan de bonen apart tot het moment dat je de bolcourgette vult. Bak het gehakt rul en voeg dan de paprika en de kruiden toe. Bak het geheel nog een minuut of 5 en doe er dan de tomatenpuree, de bouillon en de bloem bij. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen en haal de pan van het vuur. Doe er dan pas de tomaat en de kappertjes bij. Roer goed door en zet de pan apart.

  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bovenkant van de bolcourgette af en bewaar het “kapje”. Lepel het vruchtvlees uit de courgette, bij voorkeur met een scherp lepeltje zodat je mooie balletjes krijgt. Let op dat je niet té dicht bij de schil komt, je wil geen gaten in je courgette! Doe het vruchtvlees in een zeef, strooi er wat zou over en zet apart. Strooi ook wat zout in de lege bolcourgette en zet deze dan een kwartier in een ovenschaal in de oven. Als je de courgette iets minder gaar lekker vindt kun je het voorbakken van de courgette overslaan en de courgette meteen vullen en rauw in de oven zetten (stap 5).

  3. Stoom/kook het vruchtvlees ondertussen in een paar minuten gaar en laat afkoelen. Doe het dan in een kom met de fijngehakte koriander, de azijn, olie, cayennepeper en de bosuitjes.

  4. Haal de courgette na een kwartier uit de oven en zet hem even op de kop zodat het overtollige vocht eruit kan druppen.

  5. Vul de courgette met de iets afgekoelde saus. Als je het lekker vindt kun je geraspte kaas (pittig!), kidney beans, koriander, en/of rijst door de saus roeren. Zet de gevulde bolcourgette mét het kapje in een ovenschaal en leg er de doorgesneden tomaatjes omheen. Zet circa 30-40 minuten in de oven, afhankelijk van hoe gaar/zacht je de courgette wil. Als je een liefhebber van kaas bent, kun je op het einde wat kaas over de courgette strooien en deze kort onder de hete grill zetten.

  6. Maak ondertussen de salade af. Pak een mooie kom en doe er de sla/spinazie in. Verdeel het gemarineerde courgette-vruchtvlees over de sla en maak eventueel af met wat olijfolie en versgemalen zwarte peper. Hussel en proef, heerlijk!