top of page

Receptenblog en nieuws

Verrassende koolrabi börek

De tuin staat er prachtig bij en als de weergoden ons gunstig gestemd zijn belooft het weer een vruchtbaar seizoen te worden met veel verse lekkere groenten en kruiden😊.


Ook dit jaar hebben we weer een hoop nieuwe kook-inspiratie die we graag met jullie delen. En we hopen dan ook dat jullie flink aan de slag gaan in de keuken met al het lekkers van ons land😋 Deze week (zie hieronder op deze pagina) een recept met koolrabi en aardappels als hoofdingrediënten. Koolrabi kun je wokken, smoren, rauw eten in een salade, verwerken in een gratin maar wij doen er iets anders mee…


Op onze website www.moostuin.nl

staan in het menu receptenblog en nieuws allerlei lekkere recepten en informatie die we eerder hebben gemaakt. Je kunt ook eenvoudig naar iets zoeken in de zoekbalk bovenaan iedere pagina. Zoek maar eens op sla of rabarber!


Deze week laten we jullie ook kennis maken met nieuwe aardappelen van heel dichtbij, van Boerderijwinkel Vilt. Dit is nieuwe oogst, ze komen net uit de grond. De eerste oogst is meestal nog niet zo groot. Je hoeft ze niet te schillen! Goed wassen met een borsteltje is voldoende. Bij nieuwe aardappelen wordt de schil mee opgegeten.


En deze week ook in het kratje: het Mergellandei.



Mergellandei heeft een heel mooie, informatieve website die je echt eens moet lezen. Dan zullen de eieren nóg beter smaken! Weet je bijvoorbeeld al waarom hun eieren wit zijn? Zie www.mergellandei.nl


Geniet ervan en we hopen nog vele kratjes voor je te mogen maken!

Verrassende koolrabi börek

1 kleine koolrabi, geraspt 3 teentjes knoflook, heel fijn gesneden 1 ui, gesnipperd een bosje (15-20 gram) dille en wat platte peterselie, fijngesneden geraspte schil van een bio citroen en/of wat citroensap 175 gram goede kwaliteit zachte feta, verkruimeld 3 gekookte aardappels, geprakt/verkruimeld een verpakking vers filodeeg (bij Turkse of Marokkaanse winkels te koop) flink peper en zout olijfolie facultatief: dip van crème fraiche, mierikswortel en citroensap/Griekse yoghurt, koriander, rode peper

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden (geen hetelucht maar gewoon boven en onder warmte)

  2. Bak de ui op z’n minst 10 minuten in een flinke scheut olijfolie. Doe er dan de knoflook en de geraspte koolrabi bij en bak het geheel op niet te hoog vuur in 5-10 minuten zacht. De koolrabi zal iets slinken maar behoudt veel van z’n volume. Laat afkoelen in een zeef en druk het vocht eruit.

  3. Prak de aardappels fijn, eventueel met een stamper, en meng het afgekoelde koolrabi-mengsel, de feta, de citroen, de kruiden en peper en zout erdoor. Het moet een stevig mengsel worden.

  4. Pak een vel filodeeg en kwast dat heel licht in met olijfolie, leg er een tweede vel op, kwast weer in met olijfolie en dan een derde. Maak een soort lange worst van het koolrabi-aardappel mengsel en leg die aan het uiteinde van de plak. Rol het geheel strak op tot een soort lange loempia. Wees daarbij voorzichtig dat het filodeeg niet scheurt! Herhaal dit nog 2x totdat je drie lange rollen hebt. Je kunt de rollen zo laten en ze in een ingevette rechthoekige ovenschaal naast elkaar leggen of je kunt er een soort spiraal van maken in een ingevette ronde vorm (zie foto).

  5. Zet de ovenschaal 25-30 minuten in de oven en laat even afkoelen. Eet met een frisse sla en geniet!

  6. Als je nog filodeeg en eventueel van het koolrabi-aardappel mengsel over hebt kun je een snel hartig taartje maken door de laagjes filodeeg in een ingevette schaal te stapelen zoals beschreven bij stap 4 en dan te vullen met het koolrabi-aardappel mengsel, wat geklutste eitjes, kruiden, kaas of andere ingrediënten naar smaak. Ook kun je de koolrabi in dit recept vervangen door gekookte broccoli of fijngehakte spinazie….






bottom of page