top of page

Receptenblog en nieuws

Zomerse groentesoep uit Italië met tomaten-tapenade: minestrone! en Zelfgemaakte groentebouillon


Met deze week echt heel bijzonder: de eerste honing uit de bijenkasten van d’r Moostuin, speciaal voor jullie!


Geniet van het koken, laat het smaken en graag weer tot volgende week!



Kijk ook deze week op onze receptenblog op de website voor een special over prei!


Klik hier: PUUR PREI

Dit gaat weliswaar over winterprei, maar voor de recepten maakt dat niet uit.


Zelfgemaakte groentebouillon


Hier zijn vele mogelijkheden voor en je kunt er allerlei groente (ook snijafval) en kruiden voor gebruiken, wat je in huis hebt. Gebruik wel enkel verse ingrediënten! Let alleen op met het gebruik van kool, want daarvan wordt de smaak meestal erg sterk.


Hoe meer groenten en hoe minder water, hoe krachtiger de bouillon wordt!

Bijvoorbeeld: (in ieder geval ui, prei, wortel en kruiden)

• (olijf)olie

• 1 grote ui

• 1 flinke prei, inclusief het groene gedeelte

• 3 tot 4 stengels bleekselderij

• 250 gram wortel

• 1 knolselderij/koolrabi/meiraap

• flinke bos platte peterselie

• 4 laurierblaadjes

• verse, gekneusde zwarte peperkorrels en zout (of een vers rood pepertje voor een pittige bouillon!)


Was en snij alle ingrediënten grof of fijn. TIP: hoe fijner je het snijdt, hoe meer aroma snel worden afgegeven aan het kookwater en hoe sneller de b


ouillon klaar is.

Verwarm (olijf)olie in een grote soeppan en bak alles even aan. Doe er daarna de overige ingrediënten bij en zout en peper naar smaak en bak het geheel nog een minuut of 5. Schenk er ongeveer 1,5 liter water bij en laat de bouillon 1 uur op heel zacht vuur pruttelen zonder deksel op de pan (de bouillon mag niet flink koken, maar moet eigenlijk net tegen het kookpunt aan zitten). Langer dan 1 uur laten garen mag ook, maar je zult merken dat dit bijna geen verschil meer maakt. Mocht er schuim op komen, schep dit er dan tussendoor met een schuimspaan vanaf.


Laat de bouillon afkoelen. Je kunt de pan rustig een aantal uur zo laten staan. Zeef de bouillon door een (thee)doek als deze afgekoeld is. En de heldere bouillon is klaar!


Als je een vetvrije bouillon wilt, dan kun je de eerste stap met de olie weglaten. Of de bouillon in de koelkast laten afkoelen, zodat het vet stolt en je het er vanaf kunt scheppen.


Je zal nooit meer een bouillonblokje willen gebruiken als je deze bouillon eenmaal geproefd hebt.....


Je kunt deze bouillon ook in porties invriezen voor later, als je bijvoorbeeld veel tegelijk wilt maken.


Zomerse groentesoep uit Italië met tomaten-tapenade: minestrone!

• Olijfolie

• 5 teentjes knoflook, gepeld en fijn gesneden

• 6 bospeentjes, schoongeboend en in halve plakjes gesneden

• 3 kleine courgettes of 2 middelgrote courgettes, in stukjes gesneden

• 100 gram kleingesneden pancetta of bacon en eventueel iets meer voor de garnering

• 1 ui, geschild en in halve ringen gesneden

• 2 paprika’s, fijn gesneden

• 2 rijpe tomaten, ontveld en in blokjes gesneden

• platte peterselie naar smaak

• 300 gram snijbiet, gewassen en fijngesneden

• 300 gram doperwten

• 150-200 gram mini pasta (niet noodzakelijk, je kan ook rijst gebruiken voor een glutenvrije variant

• 2 liter groentebouillon

Voor de tapenade:

• 200 gram zongedroo


gde tomaten (niet op olie!), minimaal 2 uur geweekt in 1/3 deel balsamico en 2/3 deel kokend water

• 100 gram zwarte olijven

• 50-100 ml olijfolie

• flinke handvol basilicumblaadjes

• 1 teen knoflook

• peper en zout


Voor de garnering:

· sla, courgettebloemen, paprika, lente-ui of iets dergelijks


Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een soeppan met dikke bodem en bak de pancetta lichtbruin en geurend.

Voeg dan de ui, knoflook, wortel, paprika en courgette toe en bak zeker


15 minuten op niet te hoog vuur. Doe er dan de tomaten, de peterselie, doperwten en de bouillon bij en breng aan de kook. Als de soep kookt voeg je de snijbiet en de pasta toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat 5-10 minuutjes koken totdat de pasta gaar is.

Maak de tomaten tapenade met de staafmixer. Pak een hoge maatbeker en doe de geweekte en gedroogde tomaten, de basilicum, de zorgvuldig gedroogde zwarte olijven, knoflook en peper en zout in een maatbeker. Pureer het geheel en giet er ondertussen olijfolie naar smaak bij totdat je een mooie substantie hebt.


Doe op het laatste moment desgewenst wat fijn gesneden sla, courgettebloemen, paprika of lente-ui bij de soep en schep de soep in mooie diepe borden. Geef er een brood bij dat je lekk


er vindt en besmeer met de tomaten-tapenade en geniet!


Zonnige snijbonen met smaak


- 400 gram snijbonen, in ruitjes gesneden

- 250 gram gekleurde tomaatjes, doormidden gesneden

- 3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden

- 1 sjalot, heel fijn gesneden

- Kaapse knoflook of bieslook en/of platte peterselie/koriander, fijn gesneden

- Versgemalen zwarte peper en (zee)zout

- olijfolie


Kook of stoom de snijbonen beetgaar.

Verhit wat olijfolie in een wok of in een grote koekenpan. Bak hierin de sjalot en de lente-ui zacht en geurig. Voeg de tomaatjes toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen totdat de tomaatjes zacht zijn maar nog niet tot puree zijn gekookt.


Doe er dan de snijbonen bij en schep alles om met de kruiden en naar smaak versgemalen zwarte peper en zout.


Heerlijk als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht, eventueel met wat tonijn, ansjovis en rijst!

Honing uit d’r Moostuin


Sinds mei 2018 staan er bijenkasten van Kenny Essers (BEEing Pure) in d’r Moostuin. De vele bijen zorgen voor een mooie biodiversiteit en bestuiving in de tuin en …. maken natuurlijk heerlijke honing!


Dit jaar is de eerste keer dat er honing is geoogst en deze honing ontvangen jullie nu in het kratje! De honing is puur, onverhit, ongemengd en ongefilterd. Hoe bijzonder is dat!!!


Zo is deze honing gemaakt: (in het kort, ofwel honing voor dummies 😉)

De bijen van BEEing Pure vliegen in d’r Moostuin en de omgeving ervan. Hier slurpen ze de nectar uit de aanwezige bloemen. In die nectar zitten natuurlijke suikers, mineralen en spoorelementen. Die nemen ze mee en leveren ze af in de bijenraten.

De bijen bouwen deze bijenraten van bijenwas. In de raten zitten zeshoekige hokjes waar de bijen de nectar in bewaren. Zodra een hokje vol is, sluiten ze het af met een dekseltje van bijenwas. Door verdamping van vocht verandert de nectar hier in honing.


Zit er op elk celletje een dekseltje, dan weet imker Kenny dat de bijenraten vol zitten. Hij snijdt ze open en oogst hij de honing uit de raten. Dat gebeurt door de raten te slingeren (denk aan een kleine centrifuge).

Bijzonder aan de honing van BEEing Pure is dat de honing niet wordt verhit, niet wordt gefilterd en niet wordt vermengd. Zo zit al het goede van de honing er nog in en verder niets.


Daarom is de honing uit d’r Moostuin een puur natuurproduct.


En nu genieten ervan!


Iedereen weet wel raad met honing, in de thee, op je brood, bij (Franse) kaas, door de yoghurt, maar heb je dit wel eens geprobeerd?


- Een bakje aalbessen met een lepel honing, wat blaadjes verse munt en slagroom....

- Net gaar gekookte of gestoomde worteltjes in een beetje boter stoven en wat honing erover druppelen....

- Door een bakje (wal)noten een lepel honing, wat venkelzaadjes en een paar druppels citroensap mengen en dat 8 minuutjes in de oven zetten....

- Appel, peer, perzik, abrikoos of ander fruit ruim bedruppelen met honing en eventueel wat likeur zoals amaretto, 20 minuutjes in de over (of totdat het fruit zacht is) en je hebt een heerlijk toetje!


Theekruiden


Doe een paar takjes kruiden in een theeglas of pot, kokend water erbij en 5 minuten laten trekken!


Heerlijk genieten met een schep verse honing erin!

Comments


bottom of page