Bietenburgers, bietensoep en zomerse stamppot
De recepten hieronder zijn ideeën, dus experimenteer en varieer zoveel als je kan en wil 😊. Er staan ook nog lekkere recepten met bieten op onze website onder receptenblog (of klik hier voor de extra bietenrecepten). Geniet ervan, smakelijk en graag tot volgende week! En vergeet ons niet de foto’s van het resultaat te sturen!!! We zijn benieuwd!
Krulandijvie
Zomerse stamppot met rauwe krulandijvie
· Krulandijvie
· Ca. 500 gram aardappels
· 50-100 kokosmelk
· Een klontje roomboter
· Nootmuskaat, peper en zout naar smaak
· Eventueel: in stukjes gesneden Kuusj rookworst erdoorheen mengen
Schil de aardappels en snij ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar in gezouten water. Was de andijvie en scheur of snij het in stukjes. Giet de aardappels daarna af en maak van de aardappels, kokosmelk en boter een niet te dikke, luchtige puree. Gebruik daarvoor een gewone stamper en nooit een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat. Maar je kunt ook variëren met bijvoorbeeld rozemarijn, uitgebakken spekjes en ui erdoorheen. Gebruik vervolgens een houten lepel om de rauwe andijvie door de puree te mengen. Met als resultaat: een heerlijke fris knapperige en gezonde stamppot. Extra smaakvol met de Kuusj rookworsten! Los erbij of in stukjes gesneden en er erdoorheen gemengd. Eet ze!
Moostuin salade
Het mooie en smaakvolle blad van de bieten kun je gebruiken in een lekkere zomerse salade. En krulandijvie is ook ideaal om een lekkere salade mee te maken, zeker nu het weer wat warmer wordt is dat heerlijk! Je kunt de dressings van vorige week gebruiken maar zeker bij krulandijvie is het lekker om geroosterde walnoten, stukjes appel en voor de liefhebbers gorgonzola of een variant daarvan toe te voegen. Een dressing van het sap van een sinaasappel, 2 eetlepels rode wijnazijn, 4 eetlepels walnotenolie en 1 theelepel dijonmosterd is een geweldige combi met krulandijvie. Als je jezelf helemaal wil verwennen kun je er geroosterde hazelnoten overheen strooien. Deze maak je door een handvol hazelnoten fijn te hakken en te verhitten in een koekenpan op laag vuur totdat ze goudbruin worden en er dan 2 eetlepels ahornsiroop doorheen te mengen. Als de siroop dik is geworden schep je de noten op een vel bakpapier en vervolgens afgekoeld over je salade. Enjoy!
Bieten (= kroten)
Bietensoep met kokosmelk Met de hoeveelheden kun je zelf naar smaak variëren
· 1 ui, fijn gesneden
· Olijfolie of kokosolie
· 3 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
· 500 gram bieten, geschild en in stukken gesneden
· 800 ml groentebouillon
· 400 ml kokosmelk
· De schil van een citroen, geraspt
· Kruiden naar keuze: bieslook, kaapse knoflook, platte peterselie, tijm, koriander
· Zout en peper
Smoor de ui tot deze zacht is. Voeg de knoflook en de biet toe en bak een minuut of 2 mee. Voeg de bouillon toe en als je tijm gebruikt ook de tijm. Ze het vuur laag en laat de bietjes in 20 minuten gaar koken. Je kunt de hele biet gebruiken, inclusief de stengel en het blad, maar je kunt de bladeren ook apart houden voor een lekkere zomerse salade. Prik er met een vork in om te controleren of ze goed gaar zijn. Pureer de soep en voeg dan de kokosmelk, de kruiden (gebruik wat je lekker vindt!), peper en zout en de citroenschil toe. Wacht tot de soep warm is maar niet kookt en geniet!
Bietenburgers (ingrediënten voor ca. 5 burgers)
· 2 rauwe bieten (ongeveer 300 gram) geschild en fijn geraspt (zonder blad en stengel)
· 100 gram havermout
· 1 kleine ui, heel fijn gesneden
· 100 gram zachte feta
· 3 knoflookteentjes, heel fijn gesneden of geperst
· 1 groot ei, geklutst
· scheut olijfolie
· handje grof gehakte basilicumblaadjes of dille
· peper en zout
· toppings naar keuze: avocado, gegrilde halloumi in dikke plakken, rucola
Doe de geraspte bieten in een mengkom. Voeg de havermout, het ei, basilicumblaadjes of dille en de feta toe en meng alles door elkaar. Breng goed op smaak met peper en zout. Kneed alles met je handen tot alles goed gemengd is. Zet een half uurtje in de ijskast zodat de havermout het vocht kan opnemen. Dit is belangrijk, zodat alle ingrediënten aan elkaar blijven hangen. Vorm 5 burgers van het bietenmengsel. Als het mengsel te los is, voeg dan nog wat havermout toe. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Draai halverwege om. Eet bijvoorbeeld met gegrild zuurdesembrood en gebruik een topping naar keuze en je zult zien dat het veel lekkerder is dan een McBurger😊.
De Kuusj worstjes: (H)eerlijk kwaliteitsvlees van varkens uit de vrije natuur
De smakelijke rookworsten zijn gemaakt van de kuusje (= Limburgs voor varkens) van varkenshoeder Joshua van Wersch.
Weet je nog? Het waren deze kuusje die twee jaar geleden de grond van d’r Moostuin met hun neuzen zijn komen “bewerken”.
De Kuusje in d’r Moostuin
De Kuusje bij “de Varkenshoederij” in Mechelen leven in natuurlijke vrijheid. Net als vroeger worden ze niet gehouden, maar gehoed over verschillende gronden in de vrije natuur. Zomers begrazen ze graslanden, bossen en akkers. De kuusje hebben een heerlijk leven. Deze goede kwaliteit van leven is enorm belangrijk en proef je terug in de smaak. In 2019 kreeg Joshua de kans om een winterverblijf te maken voor de kuusje. Een mooie nieuwe stal met een overdekte buitenuitloop. Een plek waar ze warm en droog kunnen liggen. Lekker warm tegen elkaar aan in het stro, maar ook een plek waar ze naar buiten kunnen lopen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Doormiddel van crowdfarming kun je hem helpen zijn droom stukje voor stukje te realiseren. Door de natuurlijke manier van varkens hoeden ontstaat varkensvlees van uitmuntende kwaliteit. Vol van smaak, een goede textuur en super mals door de rijke vetmarmering. Doordat ze de hele keten, van zaadje tot karbonaadje, in eigen beheer hebben, kunnen ze altijd de beste kwaliteit garanderen. Je koopt direct van de hoeder. Ook online en gratis thuisbezorgd! Zie voor verdere informatie www.devarkenshoederij.nl
Kruiden
Deze week zitten er weer een aantal verse kruiden in die je kunt gebruiken bij de recepten: rozemarijn, kaapse knoflook en bieslook. Vooral de kaapse knoflook is nog onbekend en heel verrassend, fijngehakt door een salade of door de bietenburger. Wij zouden dit zelf in ieder geval door de andijviestamppot doen! Maar er zit ook weer een bosje kruiden bij voor een heerlijke pot kruidenthee, vers en gezond uit de tuin! Doe de takken munt, citroenmelisse en de verveine (apart of gemengd) in een theepot of theeglas, doe er naar smaak eventueel andere ingrediënten zoals verse gember of honing bij, laat 5 tot 10 minuutjes trekken en proef.... Ook voor zelfgemaakte ijsthee is deze kruidenmix goed te gebruiken!
Hieronder hebben we een kruidenkaart voor je gemaakt met de kruiden van deze week.
Alle foto's komen uit d'r Moostuin!
Munt is heel bekend en geliefd vanwege de frisse smaak. De blaadjes bevatten menthol, waardoor het de typische muntsmaak heeft. De verse blaadjes zijn lekker bij fruit en groentegerechten, of ideaal om een lekker pot frisse van thee te zetten. Je kunt ook gewoon zo 1 of 2 verse blaadjes eten voor een natuurlijke frisse adem!
Verveine ofwel citroenverbena is een geurig kruid met een frisse citroengeur en smaak. De blaadjes worden meestal gebruikt om thee van te trekken, of limonade, bier of cocktails mee te infuseren. Het wordt veel gedronken na het eten vanwege de goede werking op de spijsvertering. Verveine kalmeert de zenuwen en ontspant het lijf. Kortom: de ideale avondmix. Maar het kruid past ook heel goed bij rood fruit, zoals aardbeien en rabarber maar ook bij pruimen, perziken, mango, sinaasappel en passievrucht.
Rozemarijn is een houtachtige kleine struik, waarvan de blaadjes (soort naalden) niet alleen lekker zijn maar, het is ook een echt wondermiddeltje met vele kwaliteiten. Zo stimuleert het bijvoorbeeld je bloedsomloop, bevordert de haargroei en kan helpen je humeur een beetje te verbeteren. Toevoeging van Rozemarijn aan olijfolie, maakt de olie langer houdbaar. Het is zeer aromatisch en wordt sinds oudsher vooral gebruikt om (gegrild) vlees te begeleiden.
Citroenmelisse De blaadjes van citroenmelisse zijn zacht, hartvormig en lichtgroen van kleur. De blaadjes lijken op muntblaadjes, maar zijn veel kleiner. Het blad van citroenmelisse wordt vooral vers gebruikt en smaakt ook echt citroenachtig. De bladeren kunnen in vele gerechten worden gebruikt. Denk aan salades, sauzen en vis- en kipgerechten, met name in de Griekse keuken. In de typisch Nederlandse keuken kom je de blaadjes van citroenmelisse tegen in o.a. mayonaise, haring in het zuur en fruitgerechten. De thee van de blaadjes van citroenmelisse heet melissenthee en is erg geliefd. Melissenthee is kalmerend en opwekkend en zou ook hoofdpijn door stress en misselijkheid verzachten. Het helpt tegen nerveuze hartklachten en gebrek aan eetlust.
Bieslook is het beste alleen vers te gebruiken. Zo geeft het de meeste smaak af en ziet het er ook het beste uit. Doordat de bladeren ringvormig zijn gebruik je bieslook altijd gesneden of geknipt in kleine ringetjes. Dat ziet er altijd leuk en lekker vers uit. Vaak wordt het dan ook gebruikt om een gerecht af te maken. De smaak van bieslook lijkt op die van ui, maar dan iets zachter en aromatischer.
Kaapse knoflook is geen echte knoflook, maar komt wel uit de uienfamilie. Overal waar in de keuken bieslook en knoflook kan, kunnen ook de fijn gesnipperde blaadjes van Kaapse Knoflook, maar dan met een snuf meer raffinement.
Comments