Carpaccio van gegrilde courgette en aubergine
De recepten hieronder zijn weer ideeën, waarmee je kunt variëren. De hoeveelheden en ingrediënten zijn slechts een leidraad, dus pas de recepten gerust aan met je eigen toevoegingen of wat meer of minder van het een en ander.
We zijn vanaf nu niet alleen te volgen via Facebook, maar ook op Instagram, met dank aan Ilse Mossel! Volg ons ook op Insta, daar komen prachtige foto’s voorbij: belevingstuin_dr_moostuin. Ben je zelf actief op Instagram of Facebook? Deel dan je gerechten men ons en met andere volgers en tag #belevingstuin d’r Moostuin!
Onze Karin heeft deze week iets heel bijzonders voor jullie gemaakt! Een heerlijk recept voor Italiaanse crostata met abrikozen. Misschien voor sommigen een hint voor vaderdag!!! 😉
Geniet er weer van, smakelijk en graag weer tot volgende week!
Vlierbloesem
Tijdens de laatste weken van mei en vrijwel de gehele maand juni ruik je overal de heerlijk zoet-frisse geur van vlierbloesem. Het is een vaak metershoge struik met grote witte bloemschermen, van dichtbij bekeken zie je dat die schermen bestaan uit kleine stervormige bloemetjes. Deze bloemetjes ruiken hemels en schijnen daarnaast ook nog eens een geneeskrachtige werking te hebben (zeer heilzaam bij griep onder andere!).
Als je de schermen plukt, 24 uur in water zet en ze dan zeeft blijft er een intens zoet ruikende vloeistof over: vlierbloesemsap. Meestal maak je daar vlierbloesemsiroop van. Deze siroop laten we jullie binnenkort ook proeven, maar dit keer hebben we vlierbloesem-goudreinet gelei voor je gemaakt. Een combinatie van vlierbloesem met het sap van onbespoten goudreinetten van Anita van Hoven van de eerste boerderij die je tegenkomt aan de Rijksweg, zodra je Vilt in rijdt. De combinatie van de zoete vlierbloesem en de fris-zure appel is een “match made in heaven“.
De gelei
De gelei die Karin voor jullie heeft gemaakt, eet je net als jam, zo op je (stok)brood of in combinatie met bijvoorbeeld huttekäse, volle kwark, Turkse yoghurt, marscarpone of wat je ook maar lekker lijkt. Ook door de yoghurt met wat vers gesneden fruit is deze gelei heerlijk. En natuurlijk op de taart waarvan het recept verderop staat. Stijfgeslagen slagroom met wat gelei erdoor op een appeltaart/vlaai is ook een traktatie.... Kortom: mogelijkheden te over met dit potje zelfgemaakte gelei 😊.
Onze suggesties met tips voor deze week:
Carpaccio van gegrilde courgette en aubergine
• courgette en/of aubergine in plakken van een halve centimeter
• 3 volle eetlepels platte peterselie fijngesneden
• 2 teentjes verse fijngesneden knoflook
• 3 eetlepels goede kwaliteit olijfolie
• citroensap
• versgeraspte Parmezaanse kaas
• zout en peper
Om het lekkerste resultaat te krijgen gebruik je voor dit recept een gietijzeren grillpan. Loodzwaar zijn ze maar eigenlijk een must-have in iedere keuken. We willen geen reclame maken, maar als je er een wil kopen, dan moet je die van het merk “Ronneby Bruk” hebben. Dat is één van de weinige, zo niet de enige écht goede grillpan die er is. Als je eenmaal deze gietijzeren grillpan hebt, dan zijn wij ervan overtuigd dat je deze vaak gaat gebruiken: voor een onovertroffen grillsmaak aan allerlei groenten (en vlees).
Je kunt behalve courgette en aubergine ook andere groentes gebruiken zoals paprika (echt héérlijk!) en venkel (ook deze week in het kratje).
Als je geen gietijzeren grillpan hebt kun je vanzelfsprekend een andere grillpan gebruiken, of natuurlijk voor de liefhebbers…. de BBQ.
Aubergines zuigen veel vocht op, waardoor grillen lastiger is en het langer duurt om te garen. Om aubergines toch goed te grillen, hebben we enkele tips voor je: 1. Besprenkel de plakjes van tevoren met zout en laat ze dan een half uurtje liggen. Dan wordt al het vocht uit de aubergine gezogen. Dep ze droog met een stukje keukenpapier. 2. Kerf de plakken in: Hierdoor creëer je meer oppervlak waardoor ze sneller gaar worden. Doe dit heel voorzichtig met de punt van je mes en zorg dat je niet te diep snijdt. 3. Smeer de aubergine licht in met olie: Als je een grillpan gebruikt is het belangrijk dat je de aubergine plakjes van tevoren licht invet en niet de pan invet. Door de ribbels van de pan wordt de olie namelijk niet verspreidt en meteen opgezogen door de aubergine.
Courgettes kun je ook 20 minuten met zout drogen en/of droogdeppen, maar ze kunnen ook zo de grillpan in.
Ondertussen, als de groente ligt te drogen, maak je bijvoorbeeld een dressing van fijngesneden peterselie, geperste knoflook, wat citroensap en eventueel geraspte citroenschil, olijfolie en peper en zout.
Zorg dat de pan goed heet is. En met goed heet bedoelen we écht gloeiend heet.
Leg de plakken aubergine en courgette in de hete grillpan en blijf erbij! Zodra er mooie grillstrepen op zitten, draai je de groentes één keer om en grill je ze aan de andere kant. Hoe lang dit moet, is afhankelijk van de dikte. Als je pan goed heet is en de groenten niet te dik, dan zijn ze in enkele minuutjes klaar. Als je liever van een ruitpatroon houdt in plaats van grillstreepjes, pak de plakken dan tussendoor een keer op en leg ze in de andere richting weer erop!
Schik de plakken direct op het bord of in een mooie schaal, bijvoorbeeld zoals een carpaccio. En klaar is kees! Zo simpel is het. Met alleen een snufje zout en wat olijfolie erover is het al heerlijk, maar met de zelfgemaakte dressing erover, en ook nog bestrooid het bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, is het nóg lekkerder. Maar varieer gerust en maak er je eigen lievelingscarpaccio met truffelmayonaise en rucola van!
Makkelijke groente uit de oven
· mengsel van aubergine, courgette, paprika, venkel, ui
· knoflook zoveel als je lekker vindt, een tak rozemarijn, tijm en/of of andere Italiaanse/Mediterraanse kruiden
· olijfolie
· peper en zout en eventueel verse Spaanse peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle groentes in grove stukken en meng alle ingrediënten op een bakplaat. Sprenkel er olie overheen. Alle groente moet bedekt zijn met een laagje olie. Zet de bakplaat op de onderste verdieping van de oven en laat de groentes in 45 minuten tot een uur gaar worden. Schep het tussendoor ongeveer 2x voorzichtig om. Heerlijk gewoon zo, bij een stukje vlees of vis, of koud op een stuk geroosterd zuurdesem brood.
Venkel
Venkelsalade met olijven en sinaasappel
· venkel
· lekkere zwarte olijven
· 1/2 sinaasappel, geschild en in stukjes gesneden (een hele mandarijn kan ook)
· Scheut citroensap
· 2 eetlepels olijfolie
· platte peterselie, naar smaak, fijn gesneden
· peper en zout
Snij de venkel in heel fijne (zo dun mogelijke) reepjes. De harde kern gebruik je niet.
Hussel de venkel, de olijven en de sinaasappel door elkaar in een mooie schaal. Maak een vinaigrette van de olie, het citroensap, peper en zout en giet het over de salade en hussel alles opnieuw door elkaar. Schep er de fijn gesneden peterselie doorheen en klaar! Heerlijk fris bij de barbecue!
Venkelrisotto – onze favoriet!
· 350 gram risotto rijst (carnaroli bij voorkeur)
· 2 zeer fijngesneden sjalotjes
· 1 fijngesneden venkelknol
· een flinke klont roomboter (40 gram) of 3-4 eetlepels olijfolie
· een groot glas droge witte wijn
· 1 liter kokende groentebouillon
· 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
· wat fijngesneden blaadjes verse munt
· peper en zout
Smelt de boter en fruit de sjalotten totdat ze zacht en geurig zijn. Doe de rijst erbij en bak deze totdat de korrels heet zijn. Doe dan de venkel erbij, bak kort en blus het geheel af met de wijn. Als de wijn verdampt is doe je de bouillon er lepel voor lepel (soeplepel) bij maar je doet er pas een nieuwe soeplepel bouillon bij als de vorige opgenomen is door de rijst. Blijf tussendoor goed roeren. Na ongeveer 18 minuten (vanaf de eerste soeplepel bouillon) is de rijst gaar. Hoe weet je of rijst gaar is? Daar kom je alleen achter door te proeven! Draai het vuur uit en laat de risotto een minuut staan. Doe er dan pas de munt, de kaas en eventueel nog een klontje roomboter bij, roer snel door, maal er wat zwarte peper over en serveer direct!
(Taart met) verse biologische abrikozen
Crostata, hét Italiaanse zoete taart recept
· 300 gram bloem
· 150 gram roomboter op kamertemperatuur
· 130 rietsuiker
· 2 eieren en 1 eidooier op kamertemperatuur
· de schil van een bio citroen/sinaasappel en/of het merg van een vanillestokje
· abrikozen
· potje vlierbloesem-appel gelei
Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten voor het deeg (alles behalve de abrikozen en de gelei) in een kom en maak er met een keukenmachine (handmixer met deeghaken, Kenwood/kitchenaid met deeghaak) of met koele handen een mooi deeg van. Het deeg zal wat plakkerig zijn maar doe er vooral geen extra bloem bij, dit hoort zo. Leg het deeg een uurtje of langer (mag tot 24 uur) in plasticfolie gewikkeld in de koelkast.
Vet ondertussen een vorm van 26/28 cm doorsnee in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden (goed voorverwarmen is belangrijk!). Indien je een stand “intensief bakken” (= met extra onderwarmte) hebt gebruik die dan.
Was de abrikozen en snijd ze in dunne partjes. Haal het deeg uit de koelkast en snijd met een scherp mes plakken van 0,5 cm. Rangschik de plakken in de vorm en duw met de palm van je hand de plakken deeg tegen elkaar zodat het een mooi geheel wordt en de hele vorm (inclusief randen) egaal bedekt is. Met een vochtige hand gaat dit prima. Als je het met een deegroller wil doen heb je meer bloem nodig en wordt het deeg wat zwaarder. Leg de partjes abrikoos in mooie cirkels in de vorm en bedek de partjes met de gelei.
Zet de taart 45 minuten in de oven en laat goed afkoelen voordat je de taart aansnijdt. Heerlijk als zoet ontbijt, onderdeel van een brunch, lunch, bij de thee of als toetje.... Kortom: deze taart is altijd lekker!
Je kunt ipv bovenstaande vulling de taart ook simpelweg met (zelfgemaakte!) jam vullen, dat is zoals ze het in Italië doen. Varieer en ontdek wat jij het lekkerst vindt😊
Rabarber
Rabarbercompote
· 500 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes van 1 cm gesneden
· 100-150 gram rietsuiker (naar eigen smaak!)
· 1 uitgeperste sinaasappel en eventueel de geraspte schil van een bio sinaasappel
· eventueel kruiden naar keuze, kaneelstokje/verse gember/opengesneden vanillestokje/munt of een combinatie van deze kruiden
Kook de rabarber samen met het sinaasappelsap, de suiker en de kruiden in ongeveer 10 tot 15 minuten zacht en geurig. Draai het vuur dan uit en geniet! Je kunt er van alles door doen (aardbeien, vanillevla, roomkwark, verkruimelde meringues, ijs....) maar zo puur is deze rabarbercompote ook héérlijk!
Rabarber crumble
· 1 kilo mengsel van: rabarber (in stukjes van 1 cm gesneden), aardbeien (doormidden gesneden) en appel (stukjes)
· 175 gram rietsuiker
· 160 gram havervlokken
· 175 gram lichtbruine basterdsuiker
· 125 gram boter gekoeld
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de rabarber, aardbeien en 175 gram rietsuiker in een beboterde ovenschaal en meng. Doe de havervlokken, basterdsuiker en boter in een keukenmachine en meng dit met de pulse knop tot een kruimelige massa. Je kunt dit ook met de hand doen, snijd dan met twee messen de boter door de havervlokken en de suiker tot het een kruimelige massa is. Doe het kruimeldeeg over het fruit en zet de schaal 45 minuten in de oven. Mmmmmmm!
Je kan eventueel een deel van de havervlokken vervangen door fijngehakte amandelen en/of walnoten of er nog een handje verkruimelde noten overheen strooien. Ook kun je bij dit recept weer werken met smaakmakers als verse geraspte gember, kaneel, kardemon en/of vanille.
Gegrilde rabarber voor over de sla
· 200 gram schoongemaakte rabarber in plakjes van 1 cm
· 75 gram gemengde noten/zaden, grof gehakt
· 3 eetlepels honing
· 1 eetlepel balsamico azijn
· Een paar dungesneden lente-uitjes
· Een krop sla
· Eventueel verkruimelde feta/geitenkaas
· Simpele dressing van 1 eetlepel citroensap en 4 eetlepels olijfolie
· Peper en zout
Verwarm de oven voor op 230 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet opzij. Meng in een kom de rabarber, honing, balsamico azijn, noten/zaden en wat peper en zout en meng goed. Strijk het rabarber mengsel uit over de bakplaat en zet 8 tot 10 minuten in de oven totdat de rabarber zacht is en je keuken heerlijk ruikt. Maak ondertussen een simpele sla met wat lente-uitjes en eventueel wat feta/geitenkaas en bovenstaande dressing. Schep wat sla op een bord en lepel er een portie van het lauwe rabarber mengsel over. Je zal merken dat dit rabarber mengsel ook zo zonder sla errug lekker is....
Verse munt
Munt is heel bekend en geliefd vanwege de frisse smaak. De blaadjes bevatten menthol, waardoor het de typische muntsmaak heeft. De verse blaadjes zijn lekker bij fruit en groentegerechten, of ideaal om een lekker glas frisse thee van thee te zetten: 3 takjes munt in een glas, kokend water erover, 5 minuten wachten en genieten maar! Liefhebbers van zoetigheid doen er nog een lepel honing in!
Comments