Koolrabi, sla en uiensoep
Om wat culinaire creativiteit in jullie keuken te brengen hieronder een aantal recepten die je kunt maken met de groenten en kruiden uit de Moostuin. Kortom: lees, kook en geniet...
Koolrabi
Koolrabi gratin
Koolrabi kun je prima gebruiken in een gratin dauphinois zoals beschreven in de receptenblog op onze site (zie de knolselderij special). Gebruik bijvoorbeeld eens een combinatie van (zoete) aardappel en koolrabi. Je kunt de Zwitserse kaas ook eenvoudig vervangen door een andere kaas naar keuze zoals Parmezaanse kaas of een pittige Nederlands kaas, experimenteer met wat je lekker lijkt, zo het kan nooit mislukken!
Geroosterde koolrabi
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de koolrabi en snijd in grove stukken. Schil en snijd een gelijke hoeveelheid aardappel. Ris de rozemarijn van de takjes en snijd een paar (naar smaak) knoflookteentjes fijn. Als je nog een ui in de voorraad hebt kun je die er ook grof gesneden bij doen. Spreid alle ingrediënten uit over een bakplaat en overgiet ruim met olijfolie. Strooi er peper en zout over en mix alles zodat alle groenten bedekt zijn met een dun laagje olie. Zet de bakplaat een uur in de oven totdat de groente zacht en licht gekleurd zijn. Schep de groente gedurende dat uur af en toe voorzichtig om. Heerlijk bij een stukje gegrilde vis of vlees of gewoon zo om te snoepen, smakelijk!
Koolrabi salade
Maak een dressing van 1 sjalot, 2 eetlepels rodewijnazijn, 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels crème fraiche/sour Cream/Griekse yoghurt en zout en peper. Het mooiste resultaat krijg je met een staafmixer. Doe de dressing in een slakom. Schil de koolrabi en snijd in hele dunne sliertjes (dit gaat het beste met een magimix of vergelijkbaar keukenapparaat). Snijd twee appels in kleine stukjes en meng alles goed door elkaar in de slakom. Strooi er wat geroosterde noten overeen voordat je de salade gaat eten. Het lekkerste is deze salade als je ‘em een paar uur of zelfs een dag van te voren maakt. Uiteraard kun je er ook andere ingredienten naar smaak in doen zoals gewone kropsla, rucola of geraspte wortel.
Sla
Slasoep
1 kropsla
1/2 komkommer
2 teentjes knoflook
125 ml crème fraiche
1 kleine ui
3 eetlepels olijfolie
1 liter bouillon naar keuze
Eventueel: 2 kruimige aardappels en 12
5 ml droge witte wijn
Was en droog de sla en snijd de bladen in repen. Bak de fijngesneden ui en knoflook in olijfolie (en eventueel de in kleine blokjes gesneden aardappel) tot hij zacht en geurig is. Doe er de sla en de fijngesneden komkommer bij en bak een paar minuten mee. Voeg tot slot de bouillon (en eventueel de wijn) en de crème fraiche toe en breng aan de kook, zet het vuur dan laag en laat de soep 10 minuutjes zacht koken. Pureer de soep en strooi er eventueel nog wat fijngesneden kruiden over zoals platte peterselie, dille of bieslook. Breng op smaak met peper en zout en geniet van deze verrassende soep!
Dressings voor Moostuin sla (maak ze met een staafmixer voor het mooiste resultaat)
1. 5 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel dijonmosterd, fijngesneden bieslook/uitgeperst teentje knoflook.
2. 1 teen knoflook, 1 eetlepel honing, 1 theelepel fijne dijonmosterd, 2 theelepels grove dijonmosterd, 2 eetlepels rodewijnazijn, 5 eetlepels olijfolie, peper en zout.
3. 1 avocado, 1 teen knoflook, 2 lente-uitjes, 125 g volle Griekse yoghurt, 1 eetlepel rodewijnazijn, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout.
Uien
Uiensoep
750 g uien, in ringen gesneden
50 g boter
2 laurierblaadjes
12 peperkorrels
paar takjes tijm, gerist
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 eetlepel bloem
1 liter groentebouillon
1 glas droge witte wijn
1 oud stokbrood in plakjes
250 g geraspte gruyère of compté
Verhit de boter in een soeppan en voeg de uien en wat zout toe. Voeg de laurier, de knoflook, de tijm en de peperkorrels na een minuut of 2 toe en laat het geheel 45 minuten zachtjes stoven en schep het elke 5 Ã 10 minuten om. Strooi dan de bloem in de pan en fruit al roerend 2 minuten. Voeg dan de hete bouillon en de wijn toe, breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en rooster de plakjes stokbrood. Zet de oven dan op de grillstand. Pak vier ovenbestendige soepkommen en verdeel het brood en de kaas over de kommen in laagjes (laagje kaas, plakje brood, laagje kaas etc) en eindig met een royale hoeveelheid kaas. Schep de soep over de kaas-brood laagjes en zet onder de hete grill tot de kaas gegratineerd is. Bon appetit!
Comentarios