top of page

Receptenblog en nieuws

Last van de winterblues? Kook met d'r Moostuin!


Na een warme zomer en een heerlijk zonnige herfst is het weer er nu steeds minder naar om in d’r Moostuin te vertoeven. De poorten zijn vaak dicht en het lijkt uitgestorven... Máár schijn bedriegt: sommige groenten, zoals boerenkool, prei en spruitjes trekken zich niets aan van de kou en de regen en groeien vrolijk verder. Ook de savooiekool en bloemkool staan er nog mooi bij. Echter, je moet er snel bij zijn want de voorraad slinkt in hoog tempo. Met het op raken van de oogst van 2019 komen de voorbereidingen voor 2020 steeds meer op gang; welke kruiden en groenten moeten er komen, hoeveel, waar, hoe en wanneer moet alles geplant worden, dat zijn een aantal zaken waar Ralph nu al druk doende mee is.

Komend seizoen zal de tuin er weer geheel anders uitzien dan afgelopen seizoen en wordt het assortiment uitgebreid met bijvoorbeeld de friszoete en uiterst gezonde yacon (nu nog enkele te krijgen en te proeven!), met echte limburgse asperges en met de mediterrane artisjok. De organisatie en planning achter alle prachtige groenten en kruiden die we uit d’r Moostuin halen draait zo het hele jaar door en maakt de winter-rust korter en relatiever dan deze lijkt.... Never a dull moment dus.


Deze tijd van het jaar, met Sinterklaas en kerst in aantocht, gaat doorgaans gepaard met veel tradities, ook met betrekking tot hetgeen je kookt en eet. Wintergroenten zoals spruitjes zijn vaak voor kinderen iets minder aantrekkelijk dan zomergroenten zoals komkommer, tomaat of paprika. De praktijk leert echter dat ook met moeilijke (jonge!) eters geldt dat verandering van spijs doet eten... En die verandering zit ‘m dan niet in de soort groente maar in wat je met die groente doet, savooiekool verstopt in een hartige taart, spruitjes met kruiden uit de oven of bloemkool onder een “kruimeldakje” is soms aantrekkelijker dan rechttoe rechtaan gekookte groente. Of wat denk je van spaghettini met boerenkool pesto, heerlijk fris en intens van smaak wat overigens grotendeels te danken is aan de hoge kwaliteit en de versheid van de boerenkool uit de tuin. Daarom een gemengde blog met vertrouwde heerlijke wintergroenten in een nieuw, vers en verrassend jasje!


Bloemkool & broccoli gratin met een kruimeldakje

Ingrediënten:

50 g roomboter

3 teentjes knoflook fijngehakt

50 g bloem

600 ml verse volle melk

500 g broccoli

100 g pittige kaas naar keuze (Zwitserse kaas, parmezaanse kaas, pittige cheddar of oude boeren kaas)

1 kg bloemkool in mooie roosjes gesneden

2 sneden oud brood

Eventueel 100/150 g tamme kastanjes

Een bosje verse tijm

Nootmuskaat

Olijfolie

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een pan met dikke bodem en smelt de boter. Roer de bloem erdoor als de boter gesmolten is en giet de melk er voorzichtig bij. Klop goed met een garde totdat je een gladde saus krijgt. Doe er de broccoli in roosjes bij en de fijngehakte knoflook en kook gaar in ongeveer 15 min. Roer af en toe om te voorkomen dat eea aankoekt.

  2. Als de 15 minuten voorbij zijn mix je de broccoli in de saus met een staafmixer. Doe de helft van de kaas bij de saus, breng op smaak met zout en peper en zet even opzij.

  3. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de roosjes bloemkool dicht tegen elkaar aan in de schaal. Verdeel de saus dan over de bloemkool.

  4. Mix het brood tot grof broodkruim in een keukenmachine en voeg de fijngehakte kastanjes, de overige kaas, de tijm en een paar scheuten olijfolie toe en spreid dit mengsel uit over de saus.

  5. Laat deze heerlijke gratin in 50 tot 60 minuten gaar worden in de oven en eet er bijvoorbeeld een stukje gegrilde vis bij, iedereen (jong en oud) zal genieten! Het handige van deze gratin is bovendien dat je de schaal eerder kunt klaarmaken en een uur voordat je aan tafel gaat in de oven kunt schuiven, ideaal dus ook tijdens de feestdagen.
Hartige savooiekool taart met pitIngredienten:


Rol hartig taartdeeg/bladerdeeg van tanty fanny of eigengemaakt hartig taart deeg

1 middelgrote savooiekool, fijn gesneden

1 Spaanse peper, zaad en zaadlijsten verwijderd, zeer fijn gesneden

2 sjalotjes, zeer fijn gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd

100 g mascarpone of crème fraiche

3 verse eitjes, geklutst

150 g halloumi of feta, in blokjes gesneden

een bosje verse dille fijn gesneden

peper en zout naar smaak


Aan de slag:


1. Als je zelf hartig taart deeg maakt, volg dan het recept van Rutger van den Broek (makkelijk online te vinden), dat recept geeft een perfect deeg. Als je minder tijd/zin hebt neem dan een hartig taart deeg of bladerdeeg van tante Fanny. Zorg iig dat je de taartbodem voorbakt (blind bakken) om te voorkomen dat de bodem zompig wordt.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een (spring)vorm in van 25 cm doorsnee. Bak de taartbodem voor (afhankelijk van het deeg dat je kiest 10 tot 20 minuten) Bak de peper, de sjalotjes en de knoflook op middelhoog vuur zacht en geurig. Voeg dan de savooiekool toe en bak 2 minuutjes mee. Draai het vuur uit, breng royaal op smaak met peper, zout en de fijngesneden dille. Je kunt er ook wat blaadjes munt doorsnipperen.

3. Kluts in een andere kom de eitjes. Meng de eitjes met het savooiekool mengsel en vul daar de voorgebakken deegbodem mee. Doe tot slot de kaas over de taart en zet 'm ongeveer 35 minuten in de oven. Laat de taart 10 minuutjes afkoelen voordat je er stukken van snijdt. Heerlijk met een frisse (winter)wortelsalade! De dag erna is de taart koud ook lekker.
Spaghettini met frisse boerenkool pesto


Ingredienten:


100 g versgeplukte jonge boerenkool

4 eetlepels lekkere olijfolie

rasp en sap van een biologische citroen en 1 extra citroen

1 teentje verse knoflook

25 g geraspte parmezaanse kaas of pecorino

100 g broodkruim (ongeveer 2 boterhammen)

30 g pijnboompitten

1 flinke theelepel chilivlokken

400 g spaghettini


Aan de slag:


1. Maak in een keukenmachine of met een staafmixer een mooie gladde pesto van de boerenkool, de olijfolie, de rasp en het sap van de citroen, de knoflook en de kaas. Let erop dat je het wit van de citroen niet meeraspt. Zet de pesto even opzij.

2. Verhit in een koekenpan wwat olijfolie en bak het broodkruim met de pijnboompitten. Schep er als het broodkruim lichtjes kleurt de helft van de pesto door en een flinke theelepel (of meer als je dat lekker vindt!) chilivlokken. Neem de pan van het vuur.

3. Kook de spaghettini gaar in flink gezouten water en vang ongeveer 200 ml van het kookvocht op. Doe de spaghettini terug in de pan en meng er de rest van de pesto door met wat kookvocht. Meng het broodkruim mengsel er voorzichtig door en strooi er nog wat parmezaanse kaas en citroenschil over en... buon appetito! Deze pasta ruikt en smaakt zo lekker dat je zeker een extra hoeveelheid pesto zal maken om het snel nog eens te maken.Geurig gevulde savooiekool bladeren


Ingredienten:


600 g lamsgehakt of ander gehakt naar keuze

1 savooiekool,

1 bosje lente uitjes, fijngesneden

1 grote ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijn gehakt

20 g verse koriander, fijngensneden

20 g platte peterselie, fijngesneden

1 flinke theelepel komijn poeder

1 flinke theelepel koriander poeder

500 g fijngesneden vleestomaten

olijfolie

peper en zout


Aan de slag:


1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pluk de svooiekool bladeren voorzichtig een voor een van de kool. Beschadigde bladeren leg je apart, de bladeren die intact zijn blancheer je kort (2 minuutjes hooguit) in kokend water. Spoel de bladeren dan meteen af onder koud water en leg ze in een vergiet om uit te lekken.

2. Bak de ui kort in wat olijfolie en doe in een kom. Doe er dan het gehakt, de knoflook en de kruiden bij en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

3. Bak vervolgens de lenteuitjes in flink olijfolie en doe de tomaten erbij. Laat het geheel 15 minuten pruttelen. Doe de tomatensaus dan in een ovenschaal.

4. Pak vervolgens een koolblad en leg er een balletje van het gekruide gehakt op. Rol het blad op en leg het als een pakketje in de tomatensaus. Ga zo door totdat het gehakt op is. Zet de ovenschaal 30 tot 35 minuten in de oven totdat het gehakt gaar is. Als de kool teveel kleurt doe er dan halverwege de tijd aluminiumfolie over. Als je nog kool over hebt kun je deze fijnsnipperen in een groene salade! Ook deze ovenschotel kun je prima van te voren klaarmaken, in de ijskast bewaren en op het laatste moment in de oven schuiven: eten en genieten zonder last-minute stress!
Oven-baked spruitjes met bloemkool

Ingredienten:


50 g walnoten of andere noten, geroosterd en fijngehakt

1 bloemkool in roosjes

300 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd

50 g rozijnen, geweekt in kokend water en uitgelekt

15 saffraandraadjes

bosje fijngesneden munt

6 eetlepels olijolie

peper en zout


Aan de slag:


1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal royaal in met olijfolie. Doe alle ingredienten, behalve de noten, in de ovenschaal en schep voorzichtig om. Bak de groenten in 30 minuten in het midden van de oven gaar. Garneer met de geroosterde noten. Door het bakken van de groente in de oven blijft de smaak heel puur en zacht. Dit gerecht is echt een topper voor kinderen die spruitjes nog moeilijk vinden....bottom of page