top of page

Receptenblog en nieuws

Rode kool: krakend fris of kruidig warm?

In hoog tempo word d'r Moostuin nu leger en kaler. Afgelopen week zijn de laatste (groene en zelfs nog een handvol rode!) tomaten geplukt en alle tomatenplanten onder plastic zijn eruit gehaald. Dat is wel even wennen als je de tuin in loopt. In het kader van de zeumer-blog en het motto "no food waste" maken we nu groene tomaten chutney, heerlijk in de winter bij vlees of op een boterham met pittige kaas. Gelukkig is er nog reden genoeg om je groenten bij Ralph te halen, er is namelijk volop prei, knolselderij, rode kool, boerenkool, savooiekool, spruitjes en veel verse kruiden. Daarnaast is juist de overgang naar een nieuw jaargetij een mooie tijd om in de natuur te zijn en dus zeker ook in d'r Moostuin!

Denk aan rode kool en je denkt waarschijnlijk aan appel, kaneel, steranijs, en vergelijkbare verwarmende kruiden en specerijen. Vastgeroeste associaties zoals deze vind je veel in de keuken en zijn soms moeilijk te doorbreken, immers: why change a winning team? En waar is waar, rode kool met appel en winterse kruiden geven een heerlijk gerecht. Maar... rode kool is eigenlijk een kool die je op veel meer zeer smakelijke manieren, vooral ook rauw, kunt verwerken. Deze blog geeft daarom, naast het traditionele gerecht van gestoofde rode kool met een twist, nog twee andere recepten waarin deze kool op een heel andere manier uitermate goed tot zijn recht komt. Rauw levert rode kool bovendien de meeste gezondheidsvoordelen. De kool bevat een hoog gehalte aan vitamines zoals vitamine c, e, k en a die je weerstand versterken en goed zijn voor je ogen, je huid en je botten. Cyanidine, de stof die rode kool zijn intens rood/paarse kleur geeft, heeft een sterke antioxidatieve werking. Ook belangrijke mineralen als fosfor, calcium en magnesium zitten volop in rode kool. Net als prei heeft deze kool tenslotte een ontgiftende werking. Reden genoeg om vernieuwend te koken met (rauwe) rode kool uit d'r Moostuin en zo te ontdekken dat nieuwe culinaire associaties met deze kool leiden tot zeer smakelijke gerechten...


Rode insalata di rinforzo: laat de winter maar komen....

Ingrediënten:

Een halve grote rode kool of een kleine hele, in dunne strookjes

2 stronkjes witlof, gehalveerd en dun gesnipperd

3 stengels bleekselderij, in de lengte doormidden en dan dun gesnipperd

1 winterwortel, geraspt

6 medjoul dadels, kleingesneden

3 eetlepels (of meer!) fijngesneden platte peterselie en 2 eetlepels fijngesneden bieslook

Een handje gemengde noten, een paar minuten droog geroosterd in de oven op 200 graden

5 eetlepels olijfolie

4 eetlepels walnootolie

3 eetlepels goede kwaliteit rode wijn azijn

Een klein sjalotje

Een biologische citroen

Peper en zout

Facultatief: zure appel en kappertjes/augurkjes

Aan de slag:

  1. Neem een maatbeker en doe de twee soorten olie, de azijn, flink peper en zout, de sjalot en de zeer dun geraspte schil van de citroen erin (zónder het wit van de citroen want dat is bitter!). Meng het romig met een staafmixer en doe de vinaigrette in een mooie ruime schaal.

  2. Doe vervolgens de overige ingrediënten bij de vinaigrette en schep rustig om. Doe de kruiden erbij en proef of de salade smaak genoeg heeft, je kunt er altijd meer peterselie/bieslook/citroen bij doen of wat lente-uitjes als je dat lekker vindt.

  3. Laat de salade bij voorkeur een paar uur in de ijskast staan, dat komt de maak ten goede. Haal de salade een uur voordat je gaat eten uit de ijskast en strooi tot slot de geroosterde noten erover heen. Deze salade is heerlijk met een stukje geroosterde vis en wat couscous of bulghur of zo, zonder iets, als lunch. Je kunt de salade rustig 2 dagen in de ijskast bewaren, hij wint daarmee alleen maar aan smaak! De dadels kun je overigens ook vervangen door gedroogde vijgen, cranberry’s of rozijnen.

Warm gekruide rode kool met stoofpeertjes

Ingrediënten:

500 g rode kool, dun gesneden

100 g (rode) ui, in dunne halve ringen gesneden

500 g stoofpeertjes, geschild en in 8 partjes

4 laurierblaadjes

5 kruidnagels

Een paar geriste takjes tijm

2 dl rode wijn

1/2 dl ciderazijn

4 eetlepels rietsuiker/ahornsiroop

Facultatief: wat vers geraspte gember

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en pak een mooie ovenschaal. Leg de rode kool op de bodem en verdeel de kruiden over de kool. Spreid de uiringen over de rode kool en verdeel tot slot de stoofpeertjes erover. Giet er dan de wijn en de azijn over en de rietsuiker of de ahornsiroop. Vooral kinderen vinden de toevoeging van ahornsiroop lekker. Als je niet zo’n zoetekauw bent kun je de suiker/siroop weglaten en bijvoorbeeld wat geraspte verse gember toevoegen voor extra pit.

  2. Zet de schaal goed afgedekt een uur op 200 graden in de oven en daarna 1 tot 1 1/2 uur (afhankelijk van hoe fijn je de kool hebt gesneden) op 180 graden tot de kool botermals is en alle smaken zich goed vermengd hebben.

  3. Deze rode kool is eigenlijk heerlijk bij iedere vleessoort, bijvoorbeeld bij gegrilde lamskoteletten. Aardappels kun je eventueel het laatste uur schoon geboend in aluminiumfolie verpakt bij de kool in de oven leggen, maak er een frisse topping bij van Turkse yoghurt met veel verse kruiden naar smaak, cayennepeper en knoflook en proef!

Kleurige healthy hap-burger

Ingrediënten:

3 eetlepels mayonaise

3 eetlepels sour cream/crème fraiche

3 theelepels dijon mosterd

3 theelepels ahornsiroop

1 eetlepel citroensap

2 eetlepels kappertjes, fijngehakt

Peper en zout

Een halve kleine rode kool (ongeveer 500 g), zeer fijn gesneden

2 friszure appels, geraspt

4 dunne wortels, geraspt

Verse fijngesneden koriander en platte peterselie

2 biologische kipfilets in dikke lange repen gesneden

3 eetlepels olijfolie

De geraspte schil van 1 citroen

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel korianderpoeder

1 theelepel lemon pepper van Jonnie Boer

1/2 theelepel kaneel

1 Turks brood

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een ovenschaal en doe er de repen kip in en meng met de kaneel, gemberpoeder, korianderpoeder, lemon pepper, citroenschil en de olie. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de stukken kip) en schep regelmatig om.

  2. Meng ondertussen in een kom de mayonaise , de sour cream/crème fraiche, de dijon mosterd, de ahornsiroop, het citroensap en de kappertjes en breng op smaak met zout en peper. Doe de rode kool bij de vinaigrette, meng goed en zet opzij. Je kan de rode kool ook een dag van te voren in de vinaigrette zetten, dan wordt de kool zachter en mengen de smaken zich beter.

  3. Doe de fijngesneden koriander en/of peterselie bij de wortelrasp en zet apart. Haal de kip uit de oven en laat iets afkoelen.

  4. Snijd het Turkse brood in vieren en snijd de stukken doormidden. Beleg de stukken met een laag rode kool sla, wortel, appel, weer wat rode kool sla mét flink vinaigrette en leg daar een paar stukken geroosterde kip op. Breng op smaak met de verse kruiden en take a bite! Je kunt met deze burger eindeloos variëren naar gelang het assortiment van d’r Moostuin; vervang de rode kool bijvoorbeeld (deels) door witte kool of door het binnenste van een savooiekool of gebruik zeer fijngesneden venkel of geraspte rauwe biet, het kan allemaal. In de zomer kun je het uiteraard maken met komkommer, tomaat en rauwe geraspte courgette. Dit is overigens ook een leuk gerecht om met kinderen te maken!

bottom of page