top of page

Receptenblog en nieuws

Zeumeren in de tuin

Soms loop je door d’r Moostuin en vind je groenten of kruiden waarvan je dacht dat ze al op, uitgebloeid of uitgegroeid waren zoals een paar vergeten venkelknolletjes, een handvol zoete aardappels, tóch nog een paar prachtig rode coeur de boeuf, krakend verse regenboog snijbiet, nieuwe scheuten aan de citroenverbena of nog steeds bloeiende kaapse knoflook.

Zoeken naar achtergelaten gewas op gerooide akkers noemen ze hier “zeumeren”, een bezigheid die veel voldoening geeft en die zeker ook de moeite waard is in het kader van het tegengaan van voedselverspilling. Dat zeumeren geeft naast voldoening bovendien weer zin om de keuken in te gaan en iets lekkers te maken met wat je vond.... Koken vanuit een aantal gevonden ingrediënten in plaats van koken vanuit een recept daagt je uit te koken onder het motto “less is more”. Vandaar dat deze blog een samenraapsel is van wat eenvoudige recepten die tot stand kwamen na een half uurtje zeumeren in d’r Moostuin. Lees, zeumer, kook creatief en geniet!

Herfst curry met bataat en pompoen Het grootste deel van de ingrediënten uit dit recept, geïnspireerd door een recept van Nigella Lawson, komt uit d’r Moostuin en de rest heb je waarschijnlijk al wel in je voorraadkast staan. Makkelijk, snel, gezond en fingerlicking lekker is deze curry! Maak met de staafmixer of in een foodprocessor een currypasta van de volgende ingrediënten: 2 rode uien, 3 rode chilipepers zonder zaadlijsten en zaad, 50 g verse gember geschild, 3 teentjes knoflook, 15 g verse kurkuma (of 1 volle theelepel kurkuma poeder), 1 theelepel korianderpoeder, 1/2 theelepel kaneel en 1 theelepel zout. Verhit in een pan met dikke bodem ongeveer 30 g kokosolie en bak daarin (op laag vuur) je zelfgemaakte currypasta een minuut of twee. Voeg dan een blik kokosmelk van 400 g toe. Neem de Fairtrade kokosmelk, die is het lekkerst. Wacht tot het geheel licht borrelt en voeg dan 350 ml groentebouillon, 400 g in blokjes gesneden vleestomaat (de gezeumerde coeur de boeuf!), 500 g in blokjes gesneden zoete aardappel en een kleine flespompoen van ongeveer een kilo ook in blokjes gesneden. Laat het geheel ongeveer 40 min pruttelen met de deksel op de pan. Kook ondertussen rijst, quinoa, of bulghur en breng op smaak met fijngesneden kaapse knoflook/bieslook/koriander/limoensap naar smaak en proef....


Moostuin-tom soep, een explosie van smaken Fruit 1 flinke kleingesneden (rode) uit in een royale hoeveelheid olijfolie. Snijd ondertussen 1 kilo coeur de boeuf (of bij gebrek daaraan andere smaakvolle, niet-waterige, tomaten) in blokjes en bak die mee als de ui zacht en geurig is. Snijd dan een rode of groene paprika fijn en 3 teentjes knoflook en bak deze ook mee. Voeg na een minuut of 5 een halve liter water of groentebouillon en een flinke bos basilicum (30 g) toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper en laat het geheel 20 minuutjes op laag vuur pruttelen. Pureer de soep dan en garneer met kaapse knoflook, basilicum en eventueel zelfgemaakte grissini’s met rozemarijn en Parmezaanse kaas. Je waant je in hartje Italië met deze heerlijke soep....


Pimientos a la plancha Al zeumerend in d'r Moostuin vind je met een beetje geluk ook nog een groene of zelfs groen-rode paprika. Nu, aan het einde van het seizoen, met zo weinig zon hebben ze minder smaak dan ze hadden hartje zomer. Echter als je ze roostert in de oven komt de zoetheid van de paprika terug. Verwarm je oven op 250 graden, was zoveel paprika's als je gevonden hebt en leg ze in een ovenschaal. Rooster ze aan alle kanten in ongeveer 40 minuten totdat het vel geblakerd is. Haal de schaal uit de oven en dek de dampende paprika's zo snel mogelijk af met een schone doek of met aluminiumfolie. Laat de paprika's zo een uurtje (of meer) staan. De hitte in de paprika's zorgt ervoor dat het vel loslaat. Pel de paprika's en vang het vocht op. Snijd het vruchtvlees in dunne repen. Strooi er kruiden op die je lekker vindt zoals platte peterselie, bieslook of koriander evenals een gesnipperd teentje knoflook. Besprenkel met goede kwaliteit olijfolie en wat van het vocht van de paprika's. Eet met een stuk ciabatta of ander brood waarmee je de gemarineerde olie kunt deppen.


Bieten-spread Deze spread is heerlijk op een cracker of op een stuk brood met wat sla en feta erbij. Rooster 2 bieten (ongeveer 350 g) in de oven (zie bieten-blog). Pureer de afgekoelde biet met 50 g marscarpone/philiadelphia/roomkaas of iets dergelijks. Voeg dan 3 theelepels verse Moostuin-mierikswortel, peper en zout, een paar sprieten kaapse knoflook en bieslook en 5 takjes dille toe. Pureer tot een gladde spread en garneer met geroosterde pistache nootjes en/of wat kappertjes.


Gekruide bataat wrap Borstel twee zoete aardappels schoon en snijd ze met schil in blokjes of halve plakken en doe ze in een ovenschaal. Doe er daarna het volgende bij: 1 fijngesneden ui, 1 fijngesneden rode peper (of meer als je van pittig houdt), 3 fijngesneden medjoul dadels of 5 gedroogde abrikozen, 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel komijn, 1 theelepel kurkumapoeder, 1 theelepel gemberpoeder, een snuf kaneel en peper en zout. Mix alles goed en zet 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Maak ondertussen een dip van 3 eetlepels Turkse yoghurt, een flinke hand fijngesneden koriander, knoflook, en wat sap en pitjes van een granaatappel. Vul een wrap of tortilla met sla/snijbiet, wat fijngesneden venkel en geroosterde walnoten, leg de gekruide bataat erop en garneer met de dip. Enjoy!

bottom of page