top of page

Receptenblog en nieuws

Boerenkool anders: Hip en Healthy!


Boerenkool heeft vorst nodig om lekker te smaken zo luidt een veelgehoorde volkswijsheid. Dat zou betekenen dat we die prachtige boerenkool van Ralph nu nog niet zouden moeten eten.... Maar is dit ook zo? Na een kleine rondgang over het internet en een paar gesprekken met tuinbouw-kenners blijkt dat er weinig overtuigend bewijs is om deze volkswijsheid voor waar aan te nemen. Sommige kenners zeggen dat lage temperaturen ervoor zorgen dat zetmeel uit de bladeren omgezet wordt in suiker dat de smaak van boerenkool ten goede komt. Anderen beweren dat de bladeren brosser worden van een nachtje vorst, maar misschien is het wel gewoon zo dat we meer zin hebben in boerenkool(-stamppot!) als het echt koud wordt en hij daarom lekkerder smaakt dan. Who knows....

Maar goed, wel of geen vorst, waar of niet waar, we kunnen er hoe dan ook voor kiezen eens iets anders te maken dan de alom bekende boerenkool-stamppot! De boerenkool recepten uit deze blog wil je juist óók maken als de temperatuur nog enigszins aangenaam is, zonder vorst en mét de herfstzon op je gezicht.


In Amerika is boerenkool al jaren hipper dan hip, ze gebruiken het daar overal in en voor: Boerenkool-shakes, boerenkool-sla, boerenkool-chips, boerenkool-bier, boerenkool-chocolade enzovoort. Alle trendy restaurants in NY hebben iets met boerenkool op de kaart staan. Die trend is de laatste jaren overgewaaid naar Nederland. Hier is boerenkool inmiddels ook (weer) op de kaart gezet en volop gepromoot als smakelijk superfood en niet voor niets: boerenkool bevat veel antioxidanten en vezels, bevat een hoge concentratie aan verschillende vitamines en is rijk aan onder meer foliumzuur, calcium en ijzer. Dit kan zeker in de winter geen kwaad. Loop dus even langs d’r Moostuin, haal een bos verse boerenkool en ga aan de slag met de volgende drie heerlijke, makkelijke én gezonde recepten!

Boerenkool frittata: toveren met een eitje....

Ingrediënten:

200 g verse Moostuin-boerenkool, gewassen, fijn geknipt en de harde kern verwijderd

2 uien (rood of wit) in halve (dunne!) ringen gesneden

3 teentjes knoflook, fijn gesneden

2 rode pepers, zaadlijsten en zaadjes verwijderd en fijngesneden

6 grote eieren

75 ml verse slagroom/volle melk/creme fraiche/griekse yoghurt of ricotta

100 g geraspte pecorino, + extra naar smaak

peper, zout en wat nootmuskaat

2 handen gekleurde tomaatjes doormidden gesneden

Olijfolie

Aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 180-200 graden en vet een ovenschaal in met boter of met olijfolie. Je kunt eventueel wat paneermeel gebruiken maar dit is niet noodzakelijk.

2. Zet een hoge ruime pan op het vuur met een paar flinke scheuten olijfolie en bak de uien met de Spaanse peper tot ze geurig en zacht zijn. Voeg dan de knoflook en de boerenkool toe en bak op niet te hoog vuur 2 minuutjes en laat de pan van het vuur af even staan. De boerenkool hoeft niet helemaal gaar te zijn.

3. Mix in een kom de eitjes met de room (of een van de andere opties) en doe er lekker wat zout peper en nootmuskaat bij. Roer de kaas er vervolgens goed door. Voeg vervolgens het boerenkool mengsel toe aan het eimengsel en roer goed door zodat alle boerenkool bedekt is met een laagje van het eimengsel.

4. Doe het geheel in de ovenschaal en leg dan de tomaatjes met de snijkant naar boven op het geheel. Als je het lekker vindt kun je er nog wat extra kaas overheen strooien. Zet de schaal in de oven en bak in 25 min goudbruin. Laat een beetje afkoelen en geniet!

5. Met deze frittata kun je eindeloos variëren, je kunt de boerenkool bijvoorbeeld vervangen door snijbiet, spinazie, courgette, paprika of dat wat het seizoen in de aanbieding heeft. Ook kun je naar smaak een andere kaas gebruiken of meer eieren toevoegen. Ook kun je op de bodem wat gaar gekookte aardappelstukjes of wat pasta leggen, dan heb je een complete gezonde maaltijd in één schaal! Koud is deze frittata overigens ook heel lekker...

Flammkuchen met boerenkool

Ingrediënten voor 2 bakplaten:

500 g (spelt)bloem

4 g gedroogde gist of 12 g verse gist

10 g zout

1 theelepel suiker

280 ml lauwwarm water

3 eetlepels olijfolie

Moostuin-boerenkool naar smaak, gewassen en fijngeknipt (ongeveer 150-200 g)

1-3 uien naar smaak, in halve dunne ringen gesneden

2 (geroosterde) paprika's in reepjes gesneden

4 teentjes knoflook, fijngesneden

oregano en peper en zout

150 g Serrano ham in reepjes gescheurd

200 g goede kwaliteit feta

1 beker crème fraîche (200 g) of mascarpone (250 g)

Aan de slag:

1. Als je veel tijd hebt en het leuk vindt kun je het deeg zelf (met kinderen!) maken. Als er wat minder tijd is, is het flammkuchen deeg van tante Fanny uit de koeling een prima alternatief. Met een keukenmachine maak je het deeg snel en makkelijk, maar met de hand gaat het ook prima. Als je verse gist gebruikt los je de gist op in het water en voeg je de suiker toe, laat het geheel een kwartiertje afgedekt staat totdat zich schuim vormt op het mengsel, dan is het klaar. De gedroogde gist los je niét op in water, die voeg je simpelweg aan het bloem toe. Maak een kuiltje in het midden van het bloem en voeg de overige ingrediënten toe terwijl je kneedt/terwijl de machine draait. Let op, voeg het zout pas op het laatste toe! Kneed het deeg minimaal 10 minuten en zet het dan afgedekt met een natte doek op een tochtvrije warme plek. Laat het deeg minimaal 1 en maximaal 4 uur rijzen.

2. Tegen het einde van de rijstijd verwarm je de oven voor op 250 graden mét 2 bakplaten in de oven. Pak een pan en bak de ui zacht in een flinke scheut olijfolie. Voeg tegen het einde de boerenkool toe en bak die slechts 2 minuutjes onder voortdurend omscheppen. De boerenkool hoeft niet gaar te zijn. Zet de pan opzij.

3. Als je kant en klaar deeg hebt leg je twee vellen bakpapier op het aanrecht en rol je het deeg (indien nodig) plat uit tot 2 lappen ter grote van de bakplaten. Heb je zelf deeg gemaakt, verdeel het deeg dan in twee porties en rol ze op een met bloem/griesmeel bestoven werkvlak uit tot twee rechthoekige lappen van 3 millimeter dik. Hoe dunner, hoe knapperiger het resultaat zal zijn. Leg het deeg voorzichtig op het bakpapier. Bestrijk het deeg met de crème fraîche/mascarpone, leg de gebakken uien erop, verdeel de knoflook erover, de serrano ham en dan de boerenkool, de in repen gesneden paprika en feta. Bestrooi het geheel met peper, zout en oregano.

4. Nu is de truc om de flammkuchen op de hete bakplaat te schuiven. Dit gaat het beste door de bakplaat gelijk aan het aanrecht te houden en iemand te vragen de flammkuchen aan het bakpapier op de plaat te trekken. Zet de platen na elkaar (anders kan de oven het meestal niet aan) onder in de oven en bak in 15 tot 20 minuten gaar.

5. Eet de verse flammkuchen meteen warm en je zal proeven dat de boerenkool heerlijk knapperig en extra smaakvol is! De volgende dag als lunch is het overigens ook een niet te versmaden snack.

6. Net als bij de frittata kun je eindeloos variëren met de ingrediënten die je lekker vindt, gebruik bijvoorbeeld eens Taleggio of Parmiggiano, vervang de paprika door stukjes geblancheerde wortel of door kleine blokjes aardappel of bataat. Met een frisse salade erbij of na een kop warme soep zijn deze flammkuchen zalig!

Boerenkool bitterballen

Ingrediënten:

Een flinke rest boerenkool-stamppot bij voorkeur op smaak gebracht met zeer kleingesneden pancetta

2 eieren (of meer, afhankelijk van de hoeveelheid stamppot die je hebt)

panko of paneermeer

bloem

Aan de slag:

1. Neem de rest boerenkool tijdig uit de ijskast zodat deze op kamertempertatuur is als je begint.

2. Rol, met natte handen, van de boerenkool balletjes ter grote van een normale bitterbal. Rol de balletjes eerst door een bakje met bloem, dan door een bakje met eiwit en vervolgens door een bakje met panko/paneermeel. De balletjes moeten goed bedekt zijn aan alle kanten.

3. Verhit de (schone!) frituurolie tot 170 graden en bak de bitterballen in kleine porties in 5 minuten mooi bruin en heet. Laat de bitterballen een beetje uitlekken op papier en geniet van deze heerlijke en gezonde snack!

bottom of page