top of page

Receptenblog en nieuws

Knolselderij: vol, veelzijdig en voedzaam


Knolselderij: vol, veelzijdig en voedzaam.

Eind september, de herfst heeft deze week toch echt zijn intrede gedaan, ook in d’r Moostuin. Wind en regen, bladeren die de tuin bedekken en dagen die steeds korter worden. Veel zomergroenten, zoals de prachtige vlezige coeur de boeuf, de smaakvolle gele en groene courgettes en de frisse komkommer lopen daardoor op hun einde. Maar geen paniek: deze groenten maken plaats voor heerlijke herfst- en wintergroenten zoals knolselderij, pompoen, spruitjes en boerenkool. In dit tweede receptenblog staat de knolselderij centraal. Een groente die de meeste mensen kennen als onmisbaar onderdeel van erwtensoep of misschien als ingrediënt in een rauwkost salade. Echter, deze knol heeft veel meer potentie dan dat! Binnen no time maak je met knolselderij de lekkerste ovenfrietjes, zet je een fluweelzachte soep op tafel of maak je een homemade (zonder potjes en zakjes!) gratin dauphinois op z’n Zwitsers. De bijna zoete smaak van knolselderij versterk je door hem te roosteren in de oven in plaats van te koken of te stomen. Door het roosteren karamelliseren de natuurlijke suikers hetgeen de knolselderij nog intenser van smaak maakt. Bedruip blokjes knolselderij met wat ahornsiroop, honing of agavesiroop voordat je hem in de oven schuift en je hebt een verrukkelijk en heel gezond bijgerecht. Van de geroosterde blokjes knolselderij kun je vervolgens een voedzame salade maken door ze te mengen met bulghur, geroosterde walnoten, stukjes dadel en een vinaigrette met walnootolie.

Naast het feit dat knolselderij een verrukkelijke groente is die zich leent voor eindeloos veel variatie op je bord, is het ook nog eens een groente die veel gezondheidsvoordelen heeft door het hoge gehalte aan vitamines, mineralen en vezels. Net als de bietjes, werkt knolselderij bloeddruk en cholesterol verlagend, maar daarnaast heeft deze knol ook een ontgiftende werking, is hij goed voor je nieren en heeft een sterke antioxidantwerking. Doordat je knolselderij makkelijk kunt gebruiken als (gedeeltelijke) vervanger van aardappels in bijvoorbeeld een puree pik je deze gezondheidsvoordelen heel makkelijk mee tijdens een doordeweekse maaltijd. Je kunt knolselderij makkelijk 3 weken op een koele plek bewaren en aangebroken een week met plastic folie in de koelkast, zeker als je de knolselderij direct vers uit de grond van

d’r Moostuin kunt krijgen!

Gezonde(re) frietjes uit de oven

Ingrediënten:

1 kilo of meer naar gelang de hoeveelheid eters knolselderij/aardappel/bataat/pastinaak/pompoen

Lekkere olijfolie

Peper en zout

Rozemarijn/salie/tijm uit d’r Moostuin naar smaak

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven op 230 graden en doe dit minimaal 20 minuten van te voren zodat de oven echt goed op temperatuur is.

 2. Schil de knolselderij, aardappels of andere groente die je gebruikt en spoel ze af. Snijd alles zoveel mogelijk in gelijke friet-vormige stukken en droog alle stukken grondig met een schone theedoek of met keukenrol. Dat drogen is belangrijk om te zorgen dat de frietjes knapperig worden en niet week van het teveel aan water.

 3. Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat en leg de frietjes daar op, zodanig dat ze in een enkele laag op de bakplaat liggen (hoogstwaarschijnlijk heb je twee bakplaten nodig). Besprenkel de frietjes met olijfolie, zout, peper, en verse of gedroogde kruiden uit d’r Moostuin naar smaak. Schep alles voorzichtig om zodat alle frietjes in aanraking zijn geweest met de olie en de kruiden. Schuif dan de ovenplaat in de oven en bak de frietjes in 30 tot 40 minuten gaar en goudbruin (afhankelijk van de dikte van de frieten en de oven). Schep ze halverwege de baktijd voorzichtig om zodat alle kanten goudbruin en knapperig worden.

 4. Eet de frietjes direct uit de oven met bijvoorbeeld een zelfgemaakte wasabi mayonaise en geniet!

Fluweelzachte knolselderijsoep

Ingrediënten:

30 g roomboter

500 g knolselderij (aan 1 knolselderij uit d’r Moostuin heb je genoeg)

2 sjalotjes

1225 ml goede kwaliteit biologische kippenbouillon

350 g aardappels

Zout en peper

2 dl verse slagroom

2 kakelverse eierdooiers

Platte peterselie

Aan de slag:

 1. Dit recept komt uit een NRC-handelsblad van een jaar of 15 geleden, je zult zien dat deze soep in al z’n eenvoud een doorslaand succes is bij iedere gelegenheid! Zet een grote soeppan op het vuur en smelt de boter zacht. Bak de sjalotjes en de geschilde en in blokjes gesneden knolselderij 5 minuten. Blijf erbij zodat het niet aanbrandt.

 2. Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Voeg de kippenbouillon bij de knolselderij en sjalot en doe de bouillon er ook bij. Breng het geheel aan de kook en voeg (matig i.v.m. de bouillon) zout en peper toe. Leg de deksel op de pan en laat alles 30 minuten zachtjes koken. De knolselderij moet helemaal gaar zijn.

 3. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender helemaal glad. Breng de soep dan weer tegen de kook aan. Klop ondertussen de eieren met de slagroom los in een kom. Roer 1 dl soep door het eimengsel en giet dan het eimengsel voorzichtig in de soep. Laat de soep even doorwarmen maar laat deze absoluut niet koken omdat de soep anders schift.

 4. Schep de soep in voorverwarmde diepe borden of kommen en strooi er lekker wat peterselie over. Eenmaal geproefd zal je deze soep zeker nog eens maken, het is echt een soep die je vanbinnen verwarmt! Je kunt deze soep heerlijk als warme lunch eten met dik gesneden vers brood erbij of als voorgerecht tijdens een etentje op een koude dag.

Zwitserse knolselderij gratin

Ingrediënten:

1250 g knolselderij en aardappel/bataat (verhouding tussen de twee naar smaak)

Een bosje salie uit d’r Moostuin in dunne reepjes gesneden

3-5 teentjes knoflook

Peper en Zout

Nootmuskaat

200 ml verse slagroom

2 eieren

175 g Zwitserse kaas, bij voorkeur een mix van appenzeller, gruyère en emmenthaler

Boter

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven op 200 gr. Neem een (ronde) ovenschaal en vet deze goed in met roomboter. Schil de aardappels en de knolselderij en snijd ze in dunne plakjes. Leg de plakjes om en om knolselderij/aardappel dakpansgewijs in de ovenschaal. Als je de bodem met een laag bedekt hebt strooi je er wat fijngesneden knoflook en salie overheen, peper en zout en tot slot 1/3 van de kaas. Leg hier weer een laag knolselderij/aardappel op en herhaal dit tot alle kaas, knoflook, salie, knolselderij en aardappel op is. Eindig met een laagje kaas. Afhankelijk van de grootte van de ovenschaal maak je 3 tot 4 lagen.

 2. Klop in een kom de eieren los met de slagroom en doe er royaal versgemalen zwarte peper en nootmuskaat bij. Giet dit mengsel over de knolselderij en aardappel. Zet de schaal midden in de oven en laat alles in 45 minuten tot een uur gaar worden. Als de ovenschotel te bruin wordt dek deze dan af met aluminiumfolie en/of zet de oven terug naar 180 gr.

 3. Deze gratin kun je zoals hier beschreven met Zwitserse kazen maken, maar probeer ook eens te variëren door Parmezaanse kaas te gebruiken en vervang de salie dan door rozemarijn. Of gebruik Pecorino gecombineerd met oregano. Ontdek wat jij het lekkerste vindt! Je kunt deze gratin als bijgerecht eten en goed combineren met een stukje gegrilde vis en een frisse rauwe andijvie salade uit d’r Moostuin met stukjes appel en een vinaigrette van witte wijnazijn en olijfolie.

bottom of page