top of page

Receptenblog en nieuws

Bietenrecepten: salade, soep en taart!

Bietensalade voor jong en oud (zéér kidsproof)

Ingrediënten:

 • 4-5 bieten

 • 2-3 fris-zure appels

 • 2 flinke eetlepels kappertjes

 • Een verse bos platte peterselie en naar smaak andere kruiden zoals koriander, bieslook en/of munt

 • 2 lente-uitjes, heel dun gesnipperd zonder groen en/of kaapse knoflook

 • 1 eetlepel rode wijnazijn

 • 4-5 eetlepels olijfolie (of 4 olijfolie en 1 walnootolie)

 • 1 theelepel (grove) mosterd

 • Peper en zout

Aan de slag:

 1. Warm de oven voor op 180-200 gr (beetje afhankelijk van je oven). Snijd het blad van de bietjes maar laat iets van de stelen en de wortels eraan zitten zodat er niet teveel vocht uit de bieten loopt terwijl je ze roostert. Wikkel de bieten een voor een in aluminiumfolie of leg ze samen in een afgedekte ovenschaal. Rooster de bieten tot ze gaar zijn, meestal duurt dat een uur, dan ruik je de bieten door de hele keuken. Laat de bieten afkoelen. Het fijne van deze methode is dat veel voedingsstoffen behouden blijven en dat je er geen omkijken naar hebt (je kunt ze ‘s avonds roosteren en de volgende dag bereiden). Geroosterde bieten kun je een week bewaren in de ijskast en er iedere dag iets anders mee maken!

 2. Neem een diepe schaal en klop de mosterd, olie, azijn en wat vers gemalen peper en zout tot een mooie homogene vinaigrette.

 3. Schil de appels en rasp ze, met de hand of in een keukenmachine. Rasp ook de afgekoelde en geschilde bietjes (dat schillen gaat overigens heel makkelijk, met een mesje of dunschiller, na het roosteren!). Schep de appel en de bieten rustig om in de vinegraitte.

 4. Was de kruiden en de bosui/lente-ui, snijd ze fijn en hussel ze met de goed uitgelekte kappertjes door de bieten en de appel.

 5. Proef en voeg gerust meer kruiden toe als je dat lekker vindt. Je kunt in plaats van platte peterselie ook een flinke bos koriander gebruiken en er feta en een beetje geraspte citroenschil door doen.... Of, om een lichte maaltijd van de salade te maken, voeg je een paar hardgekookte gesnipperde eitjes en wat bulghur of couscous toe. Walnoten zijn ook lekker in deze sla, zeker als je ook de walnotenolie gebruikt in de vinaigrette. Experimenteer en kijk wat je het lekkerst vindt!

Bieten-tom soep met pit

Ingrediënten:

 • Olijfolie

 • 2 flinke uien

 • 3 teentjes knoflook en/of vers gesnipperde kaapse knoflook

 • 1/2 tot 1 rode Spaanse peper, zaadlijsten en pitjes verwijderd

 • 75 ml droge sherry

 • Bosje verse tijm, blaadjes gerist

 • 4 flinke vleestomaten/coeur de boeuf of andere smaakvolle tomaten

 • 1 kg bieten, schoongemaakt gewicht

 • 1,25 lt water

 • Sap en eventueel rasp van een citroen

 • Dille, platte peterselie en sour cream

Aan de slag:

 1. Snijd de uien en knoflook fijn en ris de blaadjes van de tijm-takjes met een vork of met je vingers. Schil de bieten en snijd ze in stukjes óf gebruik reeds geroosterde bieten (zie recept bieten-salade hierboven) en snijd de tomaten in blokjes.

 2. Schenk zoveel olijfolie in een soeppan dat de bodem bedekt is met een laagje olie. Bak de uien zacht en geurig in de hete olie. Voeg dan de tijm toe en op het laatste pas de knoflook. Bak de knoflook niet te lang, dan wordt deze bitter. Blus het geheel af met de sherry.

 3. Doe de bieten en de tomaten bij het ui-mengsel en bak kort mee. Voeg dan het (hete) water toe en kook als je de bieten rauw toevoegt ongeveer een half uur tot 40 minuten en als je ze geroosterd toevoegt 10 minuten tot een kwartier. Meng ondertussen een lekkere portie kleingesneden dille, wat platte peterselie en citroenrasp door de sour cream met eventueel wat cayennepeper (niet té veel, want dit gaat al snel overheersen!).

 4. Pureer de soep met een staafmixer en voeg naar smaak citroensap toe. Eet deze soep met de gekruide sour cream en een lekker stuk geroosterd desembrood erbij. Zo krijg je het al snel heerlijk warm op een gure herfstavond!

Smeuïge chocobiet taart

Ingrediënten:

 • 250 g geroosterde biet + 25 g extra

 • 3 verse eitjes, gescheiden

 • 200 ml olijfolie (niét extra vergine)

 • 200 g ruwe rietsuiker

 • 150 g pure chocolade van goede kwaliteit

 • 175 (spelt)bloem

 • 50 g cacaopoeder van goede kwaliteit

 • 5 g bakpoeder

 • 1 vanillestokje

 • 100 g roomkaas

 • 60 g roomboter

 • 200 g poedersuiker

 • Eventueel: walnoten, amandelen en

 • /of hazelnoten

Aan de slag:

 1. Warm de oven voor op 180 graden en beboter een springvorm van ongeveer 24-26 cm doorsnee. Smelt de chocolade langzaam au bain marie of in de magnetron. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Gooi het lege vanillestokje niet weg maar doe het in je suikerpot, dan krijg je fantastische zelfgemaakte vanillesuiker die je vervolgens weer voor andere bak-recepten kunt gebruiken. Pureer vervolgens 250 g biet fijn in een keukenmachine of met de staafmixer. Doe het vanillemerg erbij en voeg daarna geleidelijk de olie toe en dan één voor de eidooiers. Laat de machine even draaien. Het wordt een prachtig paarse puree. Voeg de rietsuiker, de bloem, het cacaopoeder en tot slot het bakpoeder toe en laat de machine dan nog even draaien. Schenk de gesmolten chocolade bij het bieten-chocolade mengsel en meng goed.

 2. Klop in een schone kom de eiwitten stijf totdat ze rechtop blijven staan. Schep dan heel voorzichtig (je wil namelijk de lucht van de eiwitten in je taart houden!) de eiwitten door het bieten-chocolade mengsel. Schep het geheel in de beboterde springvorm en zet op de onderste richel in de oven waar je de taart in 45 minuten gaar bakt.

 3. Laat de taart helemaal afkoelen op een rooster (dit mag ook rustig een nacht zijn).

 4. Maak twee uur voordat je de taart wil eten het glazuur. Pureer 25 g biet met de roomkaas, de boter en de poedersuiker tot een mooie roze massa (zorg dat je de poedersuiker als eerste in de kom doet!). Smeer het glazuur op de taart en zet deze minimaal een uur in de ijskast zodat de toppunt opstijft. Versier de taart als je wil met amandelen, hazelnoten en/of walnoten!

 5. Geniet van deze speciale chocobiet taart en drink er vooral een zelfgemaakte kruidenthee met kruiden uit d’r Moostuin bij, keuze genoeg: een paar takjes verveine, salie, munt, citroenmelisse, rozemarijn met kurkuma wortel. Deze kruiden hebben bovendien uiteenlopende weldadige effecten.... Citroenmelisse helpt tegen stress, verveine en munt werken geweldig bij maag/darm problemen en stimuleren de spijsvertering en salie helpt onder andere bij keelpijn (dus heel handig om in huis te hebben als de “r” in de maand is!).

Volgende keer: knolselderij, alles behalve saai!

bottom of page